Maria Haldesten: Falkenbergs klimatexpedition bör se upp för falska ledfyrar

Blunda inte för att polariseringen i samhället kan försvåra även Falkenbergs hållbarhetsarbete.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

En grupp modiga upptäcktsresande, som sjösätter gummibåten vid Bacchus, för att sträva mot en ljusare horisont.

Bilden som hållbarhetsforskaren Johan Holmén tecknar på Näringslivsdagen leder tanken dit. Och enligt Falkenbergs hållbarhetschef, Josefin Eirefelt, är expeditionen redan en bra bit på väg.

– Näringsliv och kommun tar klimatinitiativ tillsammans och vi jobbar med en lokal agenda 2030, berättar hon stolt.

Just ”tillsammanskapet” i Falkenberg gör ”Genomförande” till en av få punkter i Hållbarometern som har fått ett glatt grönt betyg.

Den positiva stämning som sprids när alla samlas för en dag och pratar om hållbara värden synes bekräfta omdömet. Men stämningen kan lätt övergå i förtvivlan när man ser såväl betyget till kampen mot klimatförändringar - som allmänt dystra trender.

ANNONS

När Johan Holmén stakade ut sin yrkesbana, efter att ha sett Al Gores dramatiska klimatfilm, fanns ett växande globalt konsensus i klimatfrågan. Men så började det knaka. Missnöje spreds genom olika aktörer – såsom intressenter kring oljeindustrin. Och Donald Trump förstod att kapitalisera på den klimatskepsis som fått ökat fäste.

Svallvågorna från den mot-expeditionen når även Skreas stränder. Det märktes i valet – där ett klimatskeptiskt parti vann ett betydande antal röster på att smutskasta den gröna rörelsen.

"Jag tror att det hade varit direkt otänkbart att en riksdagsledamot hade stått i riksdagen för 20 år sedan och ohämmat förnekat klimatförändringar, likt Elsa Widding (SD) i dag gör. Det speglar samhället att hon verkar kunna säga sådant utan att tappa sina väljares stöd. "

Det säger en klimatforskare i en undersökning som DN refererar.

– Helt sjukt. Det här är inte en ödesfråga, responderar SD-riksdagsledamoten Elsa Widding – som fick sin civilingenjörsutbildning på Chalmers.

Nu bygger hon sitt varumärke på att ifrågasätta den forskning som bedrivs på hennes gamla högskola - och det arbete som bland andra Johan Holmén vigt sitt liv åt.

Det tjorvar helt enkelt med tillsammanskapet . Den ökade polariseringen i samhället, som underblåses av fientliga aktörer, har inneburit att ett antal flaska fyreldar försöker konkurrera ut den Hållbarhetsfyr som Johan Holmén pekar mot.

ANNONS

– Genom att lyssna kan man lära sig samarbeta med motståndare och skapa engagemang och deltagande, betonar Johan Holmén.

Men hur samverkar man med en pirat som strävar efter att få varje hållbarhetsexpedition att gå i kvav?

Kanske kan hoppet sättas till den uppväxande generationen. Visserligen sålde även vissa ungdomar sina röster för en SD-löften om billigare bensin. Men de är inte representativa.

– För Greta-generationen är klimat- och hållbarhetsansvar något självklart, markerar Ricki Rebecka Petrini under sitt framträdande.

Med fler medvetna ungdomar och mer aktiva konsumenter förbättras förutsättningar att lämna klimatskeptikerna i ett betydelselöst bakvatten. Med det lär kräva ett aktivt arbete - på alla samhällsnivåer.

ANNONS