Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande, och Lars Fröding, kommundirektör.
Per Svensson, kommunstyrelsens ordförande, och Lars Fröding, kommundirektör. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Falkenbergs goda rykte står på spel - igen

Det är bara två månader kvar tills kommundirektör Lars Fröding lämnar sin tjänst i Falkenbergs kommun. Det borde inte vara någon dramatik att han då lämnar uppdraget som vd för Falkenbergs Stadshus AB med omedelbar verkan, men sammanhanget gör att man blir misstänksam. Det låter som att det till synes goda samarbetet med kommunstyrelsens ordförande Per Svensson (S) håller på att krackelera så här i sluttampen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Om det nu är så att en vd för ett aktiebolag, förvisso kommunägt men ändå ett aktiebolag, sidsteppas när det ska tas ett viktigt beslut om ett dotterbolags vd:s avgång, är det faktiskt ganska anmärkningsvärt.

Lars Fröding talar inte klartext när HN:s reporter vill ha svar, men ett mejl visar att Fröding inte är särskilt nöjd över att inte ha fått vara med i processen när Feab:s vd Bo Anders Antonsson fick sparken. Han avsäger sig vd-skapet eftersom han ”inte inkluderats av styrelsen på ett sådant sätt att (han) kunnat ta ansvar för bolagets angelägenheter på ett i Aktiebolagslagen avsett sätt”. Och med tanke på svaret Per Svensson ger till HN finns det anledning att tro att kommunstyrelseordföranden pekat med hela handen, vilket är ovanligt i ett nära samarbete.

ANNONS

-Jag har varit väldigt tydlig med honom om att nu får det här bli en politisk process med enbart politiker inblandade. För annars kommer det här inte att gå helt enkelt. Då får han ju acceptera det. Det är ju ändå så att det är jag som är hans chef. Det är jag som sätter spelreglerna, säger Svensson.

Nej, Per Svensson, det är faktiskt inte du som sätter spelreglerna, inte när det handlar om lagar. Och ödmjukhet kan vara bra, även som den högste politikern i kommunen.

Efter HN:s avslöjande om avtalshärvan och sedermera Lars Frödings aviserade avgång har det varit ett antal andra nyheter kring kommunen som borde göra att Per Svensson funderar över sitt ledarskap. Affären med Lilla Napoli har inte skötts enligt boken. Det kan tänkas att det har gnisslat mellan Svensson och Fröding under försommaren kring hur det kunde bli så att kommunen riskerar att schabbla bort en av kommunens stora turistattraktioner. Ett antal höga chefer har slutat det senaste året. Det kan vara "normala” karriärstegar, men också ett tecken på mindre bra samarbete med kommundirektören eller kommunstyrelsens ordförande. Eller båda.

Falkenberg hamnar högt i flera rankingar, både gällande attraktivitet och företagande. Det gäller att Per Svensson tar sig en allvarlig funderare så ovan nämnda tråkigheter inte riskerar kommunens goda rykte. Ett bråk mellan kommundirektören och kommunrådet behöver inte vara så farligt, det är om det blir en del av ett mönster som det kan drabba fler än bara de två.

ANNONS
ANNONS