Katarina Erlingson: Falkenberg måste sluta omyndigförklara äldre

Maten till hemtjänsttagarna i Falkenbergs kommun har varit på tapeten under lång tid och nu är det dags igen. I grunden handlar allt om synen på äldre.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Framtid Falkenbergs majoritet i servicenämnden vill nu bilda en gemensam nämnd med Halmstads kommun för att lösa matfrågan till hemtjänsttagarna. Det är bråttom, för den nuvarande leverantören Sodexo måste få besked senast i december ifall de ska få fortsätta leverera kyld mat ännu ett år.

Moderaterna och Centerpartiet i nämnden röstade nej till detta, vilket kan vara förvirrande när man vet att Centerpartiet inte alls ville ha Sodexo från början. Men långsiktighet är bättre och Centerpartiet ser Halmstadslösningen som lite väl osäker.

Med en gemensam nämnd skulle Falkenberg inte behöva göra upphandling om maten, vilket förstås är en fördel. Men utbudet från Halmstad är sämre och dessutom tillkommer transportkostnader.

ANNONS

Det är bättre att ge Sodexo ytterligare ett år, det sista, för att kunna hitta en lösning som är hållbar över tid.

Redan i dag gör brukarna inköp digitalt, vid behov med hjälp av hemtjänstpersonal. Det skulle kunna utvidgas till att omfatta färdiglagade luncher och middagsmat.

Det finns en von oben-attityd inom kommunen gentemot brukare och äldre. Man är fastlåst i ett tankesätt där maten ska komma från en leverantör och denna måste handlas upp med jämna mellanrum. Alternativet är då en gemensam nämnd mellan kommuner, men det är ändå samma princip, att kommunen ska bestämma åt de äldre.

De som behöver hjälp med färdiglagad mat är precis som alla vi andra. Skillnaden är att vi andra väljer själva hur vi ska få mat i magen. Vi kan laga allt från grunden själva, vi kan gå på restaurang, vi kan beställa hemleverans med varm mat, vi kan köpa något enkelt i mataffären. Men som hemtjänsttagare ska man helt plötsligt bara få välja bland rätter som kommunen bestämt. I förslaget med Halmstad skulle det dessutom innebära en kraftig försämring med färre rätter.

Det krävs ett paradigmskifte när det gäller synen på äldre. De är inte "våra äldre", de är sina egna! Och hela livet borde man få välja själv vad man ska äta.

ANNONS

Valfrihet för den enskilde skulle antagligen ge möjlighet för fler lokala butiker och restauranger att få leverera maten. Bor man exempelvis i Vessigebro skulle man kunna beställa varm mat från Restaurang Ekholmen eller kyld mat hos den lokala Icaaffären. Inne i Falkenberg finns det ännu mer att välja bland.

Om socialnämnden utvecklar sitt verktyg för digitala inköp skulle detta kunna bli verklighet om ett drygt år. Låt Sodexo få fortsätta leveransen ett år till för att få tid till en långsiktigt bra lösning. Att hasta fram en gemensam nämnd med Halmstad är både onödigt och dyrt och ger en sämre valfrihet.

Läs också: Kall eller varm - mat till äldre behöver uppgraderas

ANNONS