Maria Haldesten: Falkenberg illa försäkrat mot förtroendeskadlig drullighet

Tjänstemän, som landsbygdsutvecklaren, måste förstå var gränserna går.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ibland brinner det i huset. Ibland i skallen. Mot båda sortens incidenter kan man teckna en försäkring. Sådana förmedlas av exempelvis Falkenbergs Sparbank. Förslagen toppas av Swedbank Försäkrings AB. Det är inte så konstigt. Sparbanksgruppen är största ägarna i Swedbank.

Dessa detaljer är bra att ha i bakhuvudet när man bedömer landsbygdsutvecklarens reklamgig för Falkenbergs Sparbank.

”Ibland behövs en bra försäkring”, står det över bilden på en förtvivlad Karin Torstensson. En reklambild som nu dragits in.

– Jag har inga bekymmer med det. För min del spelar det inte så stor roll att den togs ned, berättar Karin Torstensson.

ANNONS

Men så är det ju inte tillbakadragandet som är bekymret. Det är hennes drullighet.

Det spelar ingen roll att hon sålde sitt ansikte för småpotatis. Det olämpliga är att en känd tjänsteman på kommunen promotar bankens tjänster.

Som erkänt begåvad landsbygdsutvecklare har Karin Torstensson fått berättigad uppmärksamhet. Att Sparbanken såg fördelar med att ha henne som reklampelare är därför förståeligt.

Falkenbergs landsbygdsutvecklare borde dock självklart ha avvisat förslaget - av samma skäl som Varbergs landsbygdssamordnare inte borde ha tagit emot en cykel av Företagarna för två år sedan.

Jan Turvall, expert på förvaltningsrätt och lektor på Göteborgs universitet, påtalade det olämpliga i cykelgåvan, då en tjänsteman kan misstänkas bli påverkad.

Visserligen är Karin Torstensson huvudman i Sparbanken, vilket hon framhåller som förklaring till varför hon inte såg problemet. Men faktum är ju att Sparbankernas särställning och sammansättning i sig har väckt debatt tidigare.

För ett antal år sedan granskade tidningen Dagens Samhälle de lokala sparbankerna, mot bakgrund av att så många framträdande kommunpolitiker och tjänstemän sitter i styrelserna. Artikelserien lyfte problemet med att kommunpolitiker kan hamna på dubbla stolar när Sparbankerna blir kommunens bank - och exempelvis fungerar som både kreditgivare och sponsor vid arenabyggen.

ANNONS

Civilrättsprofessorn Claes Sandgren, som då var ordförande på Institutet mot mutor, påtalade att det då finns påtaglig risk för jävssituationer - som kan skada allmänhetens förtroende för kommunen.

Sparbankernas särställning gör konkurrensläget lite knepigt gentemot andra banker och försäkringsbolag. Det ger skäl till extra försiktighet, snarare än ytterligare gränslöshet.

Det spelar ingen roll om landsbygdsutvecklaren skulle anse sig ha agerat som privatperson - med rätt till bisyssla. Även om det inte finns regelrätta förbud för reklamuppdrag var detta uppenbart olämpligt.

Skattebetalarnas förening driver frågan om stärkt tjänstemannaansvar och lobbar för skärpta regler. Det finns skäl till det. Idealet om den oförvitlige tjänstemannen är något att sträva efter - särskilt i en tid då förtroendefrågor står högt på dagordningen.

ANNONS