En härmapas verk?

Unik signaturbyggnad? Nja. Varbergs kreativa visioner sträckte sig kanske inte längre än till Halmstad.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ledare 21/3. Vi vaxar våra brädor. Kan knappt vänta till juni...

Känner du igen stroferna? De är plockade från ett av världens mest kända plagiat. För monsterhiten Surfin’ USA är inte alls unik. Beach Boys snodde friskt från Chuck Berry.

Fast det är förstås inte riktigt så Brian Wilson brukar beskriva historien.

Det som Chuck Berrys publisher såg som ett plagiat av Sweet Little Sixteen kallade Brian Wilson för en ”hyllning” till Berry.

Kanske låter det likadant i arkitektvärlden när genialiska designidéer efterapas. Är det vad som hänt i Varberg?

Låt säga att svaret ligger i betraktarens öga. Varbergarna och deras folkvalda kan nu, med hjälp av bilderna i dagens HN, jämföra två närliggande hotellprojekt.

ANNONS

Båda hotellen har likartad höjd, och en bredare botten som bland annat ska innehålla saluhall. Båda hotellen har två övre påbyggnader som är vridna.

Vi vet också att Fredblad arkitekter deltog i tävlingen i Halmstad – och brädades av det förslag man tycks ha lånat lite av.

Medan den konkurrerande arkitektbyrån ser det lustiga i ”kopierandet”, förnekar ansvarig arkitekt för hotell Wave att man ens låtit sig inspireras av Halmstadhotellet.

Men även om likheterna skulle vara ren slump blir det med ens lite svårare för politikerna i Varberg att sälja in den omstridda hotellbyggnaden som ”en unik signaturbyggnad”.

– Vi har velat ha ett hus som sticker upp och inte skäms för sig, sade Varbergs stadsarkitekt när vinnarförslaget presenterades.

Fast nog är likheten med Halmstadshotellet ändå lite pinsam? I synnerhet som mycket i hotellprocessen redan skaver.

En hel del varbergare känner sig överkörda – av uppenbara skäl. Inför projekt Västerport har Varberg, på ett föredömligt sätt, ansträngt sig för att planera noggrant, ta in synpunkter från expertis men också ha löpande dialog med stadens invånare.

Det uppseendeväckande hotellprojektet har dock körts i ett sidospår. Det ryktas till och med att vissa aktörer fått åka gräddfil under processens gång. Och nu står Varberg där med ett förslag till höghushotell som avviker rejält från planprogrammet för Västerport.

ANNONS

Någon stämning, likt en del plagierande artister råkat ut för, kanske inte kommer till Varberg. Vilken arkitektbyrå vill skapa dålig stämning i ett läge när i princip alla är sugna på sin del av Västerport? Man biter ju inte den hand som kan komma att föda en.

Men att missnöjda betraktare nu fått ännu lite mer vatten på sina kvarnar är uppenbart. För om en grundtanke i hela Västerportprojektet har varit att väl knyta an till den befintliga staden, att vårda dess själ, så är en ”hyllning” till ett hotell i Halmstad inte smartaste sättet.

ANNONS