Maria Haldesten: En brutal (C)mäll från Hallands inre

Eftervalanalysen lär bli tuff. Att många kärnväljare har vänt bondepartiet ryggen vittnar om en mångbottnad kris.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Har valrörelsens beslutsamt friska hy övergått i krank blekhet hos mången Centerföreträdare i Varberg?

Konstigt vore det väl annars.

De svårsmälta valresultaten från Karl-Gustav/Grimmared och Kungsäter/Gunnarsjö är ett slags mardrömsscenario. Man har förlorat mark till huvudfienden.

Det räckte alltså varken med konkret politik, som systemet med dubbel markanvisning, eller ett valmanifest som talade om likvärdiga förutsättningar i hela kommunen.

Röstmönstren från det inre av Halland talar sitt tydliga språk. Kärnväljare har fallit för SD i valdistrikt som alltid betraktats som säkra C-fästen.

Beskeden känns säkert lite chockartade för en del. Men det vore lögn att påstå att tendenserna inte har kunnat skönjas - och kräftgången märks i alla åldrar.

ANNONS

Den som går förbi elevparkeringarna på Naturbruksgymnasier som Munkagård och Strömma kan se A-traktorer pimpade med SD-märken. Och detta helt utan att SD Varberg har gjort som i Ånge, alltså köpt ungdomsröster genom att bjuda på 200 spänn i bensinpengar. Bland vissa av "Epa-killarna" är Annie Lööf ett lika rött skynke som Märta Stenevi.

För killar som dem – och deras fäder– är det alltså inte främst samarbetet med Socialdemokraterna som dragit ned förtroendet för Centerpartiet. Det är MP-samverkan, dyr soppa och höga elpriser, som gjort att en del landsbygdsväljare anser att Centern har straffat ut sig.

Nu är det inte bara distrikt i Hallands inland där man talar om valfiasko.

En besviken C-företrädare i Tingsryd spekulerar om att det kan bero på att valmaterialet kanske inte nått alla brevlådor?

Nog för att Post-Nords servicebrister har bidragit till känslan av att landsbygden är missgynnad. Men det duger inte att skylla på posten.

Så varför lämnar väljare C för SD?

Det finns inte ett enda, enkelt svar. Och frågan kräver en grundlig eftervalsanalys. Men några indikationer fanns det sedan tidigare.

- De har sett kor på Bregottreklamen, de har ingen aning, sade en centerkritisk lantbruksprofil på Gotland till Sveriges radio före valet.

ANNONS

"De" syftade på den så kallade Stureplanscentern. Det spelar ingen roll att partiledaren har rötter på landsbygden. Nidbilden av ett Centerparti som lämnat landbygden åt vargarna (delvis bokstavligt talat) har fått allt starkare fäste. En nidbild som glatt upprepats när M och KD jagat nya väljargrupper.

Vinnaren på upplägget är dock alltså SD. Åkessons ideologer har dessutom blickat mot rötterna och upprepat gamla segrar genom att satsa på konceptet "blod och jord".

Förr eller senare kanske fler väljare vaknar upp och inser att det egentligen är Åkesson som är vargen.

Men det betyder inte att Centerpartiet i Varberg kan luta sig tillbaka och trösta sig med siffrorna från Sibbarp-Dagsås. Ska den oroväckande utvecklingen vändas måste man kavla upp ärmarna och börja bygga upp förtroendet med slitna verktyg och händer.

ANNONS