STOCKHOLM 20220627 
Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller pressträff I Riksdagens presscenter om aborträtten. Hon vill att alla partiledarna ska skriva på ett kontrakt med Sveriges kvinnor för att abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast.
Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950
STOCKHOLM 20220627 Kristdemokraternas partiledare Ebba Busch (KD) håller pressträff I Riksdagens presscenter om aborträtten. Hon vill att alla partiledarna ska skriva på ett kontrakt med Sveriges kvinnor för att abortlagstiftningen från 1974 ska stå fast. Foto: Ali Lorestani / TT / kod 11950 Bild: Ali Lorestani/TT

Maria Haldesten: Dunkla skäl bakom KD-utspel om abortkontrakt

Ett panikdrag från Ebba Busch i hopp om att amerikansk abortpolitik inte ska kleta av sig på KD - men partihistorien talar för sig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Är det värt pappret det är skrivet på – det där abortkontraktet KD-ledaren nu viftar med? För dem som känner till KD:s politiker känns det lätt som fulspel.

Kanske tror Ebba Busch att tricket skall leda bort blickarna från exempelvis Lennart Sacrédeus, Mikael Oscarsson eller Sarah Kullgren. Men dessa abortkritiker lever i högsta välmåga - i ett parti där samma sorts åsikter frodas som inom den starka, kristna lobby som just inskränkt aborträtten i USA.

Den som minns kritikstormen efter att Lars Adaktusson röstat mot abort i EU-parlamentet, kan ju förstå att Busch strateger vill försöka avväpna sina motståndare. Det finns påtaglig risk för att utvecklingen i USA påverkar svensk valdebatt. Och KD lär få klä skott för sina politikers uttalanden - och partiledningens inställning till samvetsfrihet.

ANNONS

Det senare är en fin omskrivning för rätten för vårdpersonal att skamma kvinnor och vägra aborter. Och som av en händelse har de barnmorskor som processat mot sina svenska arbetsgivare, fått betydande ekonomisk stöd från en ledande amerikansk lobbyorganisation - "Alliance Defending Freedom". En organisation som några KD-politiker haft koppling till.

Även Busch vill att barnmorskor ska ha ”rätt” att vägra såväl insättning av spiral som aborter. Alltså en hållning som majoriteten i Sverige betecknar som samvetslös. För kan ni tänka er något vidrigare än att som oönskat gravid behöva konfronteras med en barnmorska som ser på dig som en barnamördare?

Om det inte skulle räcka har vi ju det där regeringsunderlaget till höger. SD och KD förenas redan i synen på samvetsfrihet. Och även SD har flera riksdagsledamöter som motionerat om sänkning av abortgränsen till vecka 12. Falkenbergs Sara Lena Bjälkö (SD) var en av dem.

Den ledande SD-politikern Björn Söder har, i riksdagen ställt fråga om hur man skall "minska dödandet av ofödda” i världen.

Visserligen slipade SD av kanterna inför det senaste valet - och några av de mest hårdföra abortmotståndarna lämnade partiet i protest mot att ledningen släppte kravet på sänkt abortgräns. Men andra, inom såväl KD som SD, kan ha sett skäl att sitta lugnt i båten och ”bida sin tid” – för att senare få binda kvinnan vid sitt öde.

ANNONS

Partisekreterare Richard Jomshof har ju varit tydlig med att partiet inte jobbar utifrån att tydlig uttrycka värderingar utan efter att anpassa sin retorik efter rådande läge. ”Eftersom Sverige inte är Ungern, eftersom vi inte sitter i regeringsställning (än) och eftersom media i Sverige inte fungerar som media i Ungern”.

I det konservativa Ungern är det – än så länge – tillåtet med abort till vecka tolv. Men det är inte ett land som är känt för att värna jämställdhet och läget kan snabbt förvärras - i polsk eller amerikansk riktning.

Ett kontrakt underskrivet av KD och SD känns i det här fallet som att köpa försäkring av fel firma.

Men en grundlagsändring för stärkt aborträtt då, som Centerpartiet föreslagit. Det vore ett steg i rätt riktning i dessa tider. Men det förslaget kändes nog alltför pikant för KD - vars riksdagspolitiker har motionerat i motsatt riktning. Alltså för att ändra grundlagen för att värna liv - från befruktningsögonblicket...

ANNONS