Ditt val av mat ge avtryck i landskapet

Tyvärr kantrar frågan om hållbarhet ibland av generande brist på kunskap.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Mat är politik, det har det varit i alla tider. Det sägs att varje stat är tre dagar från anarki om maten tar slut. Kort och gott, alla ska vi äta, det är en angelägenhet för både samhälle och individ. Det har aldrig varit svårare än idag att vara en medveten konsument.

I Sverige är varannan tugga importerad. Vi utnyttjar mark och vatten i andra länder för att föda vår egen befolkning. Om all jordbruksmark i världen delades ut rättvist mellan människor skulle det vara Sveriges plikt att föda 13,5 miljoner människor. Vi behöver alltså ta ett större ansvar i världen och dela med oss. Ett annat alternativ är att vi öppnar dörren och välkomnar de kommande klimatflyktingarna som flyr mat- och vattenbrist

ANNONS

Att vara hållbar har blivit en profilfråga i olika sammanhang, tyvärr kantrar ibland frågan av en generande brist på kunskap. När arrangemang som Vasaloppet och Göteborgsvarvet av hållbarhetsskäl anbefaller vegansk mat så gör de det mot bättre vetande. Biologisk mångfald är ett av våra miljömål som kräver betande mular. Det finns marker som inte går att odla, där idisslare är suveräna på att omvandla det för människor oätliga till ätbart kött. Det är billiga poäng att utesluta kött av klimatskäl, vi behöver skilja på det naturliga kolkretsloppet och det fossila kolets klimatpåverkan. Jordbruksmark med gräs i växtföljden binder in kol. Det är dessutom stor skillnad på hur kött produceras i världen. Det svenska nötköttet kommer ofta från mjölkproduktionen, djurhållning ger gödsel som är positiv för markbördigheten. I den ekologiska växtodlingen är tillgången till djurens gödsel helt avgörande.

I västvärldens dagliga överflöd har matfrågan gått från att vara en fråga om att ha råd att mätta sig varje dag, till en statusmarkör att trendigt välja bort vissa sorters mat. Aldrig har matavvikelserna varit fler än idag. Vi självdiagnosticerar och försöker kurera oss med dieter, det har ofta lite med verklig födoämnesintolerens att göra. Matavvikelse är ett snabbt ökande fenomen framförallt hos den unga kvinnliga urbana befolkningen. En annan relativt ny trend är. Preppers, de är de nya samlarna som bunkrar upp för att klara sig om det värsta händer. Sverige är idag enbart självförsörjande på tre livsmedel, spannmål, morötter och socker, endast en häst skulle kunna fortsätta vara fullt nöjd i kris- och krigstider.

ANNONS

I vår tid och i vårt land är tillgången till mat oändlig, aldrig har maten på vår tallrik varit billigare. Vad vi väljer att äta är ett personligt val som ger avtryck i landskapet, här hemma eller på andra sidan jorden. Ansvaret som konsument är stort men glöm för all del inte, i dessa ljuva sommartider, att mat är kultur och tradition samt en säker källa till njutning och glädje.

ANNONS