Katarina Erlingson: Dålig utsikt för KD:s klimat- och miljöpolitik

Miljöförstöringen pågår, ännu sextio år efter Rachel Carsons varning med boken "Tyst vår". Klimatförändringarna påverkar hela vår jord, med natur, människor och verksamheter. Mycket har sagts och skrivits och det är dags att verkligen göra något, men ändå måste lösningsfokuserade möten fortsätta.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Som den här veckan, då olika klimat- och miljömöten avlöser varann i Stockholm. Så länge inte alla länder, alla företag och alla människor förstår vikten av omställning så måste mötena fortsätta. Till slut ska väl droppen urholka stenen?

Men än återstår mycket att göra. Trots att alla partier, åtminstone på ytan, verkar hålla med om miljömålen och klimatmålen verkar dock deras politik i helt andra riktningar. Populismen väger tyvärr högre i många fall. Det gäller förstås inte bara nationellt utan även lokalt.

Det kommer den ena larmrapporten efter den andra om att vi måste göra något radikalt för att lösa klimatförändringarna, och att det är bråttom. Det blir därför magstarkt när KD i Falkenberg, som det verkar utan att skämmas det minsta, går ut i reklamkampanjer på stan med budskapet att utsikten är det viktigaste av allt. Det kan förstås finnas olika åsikter om havsbaserad vindkraft, men att lyfta fram just utsikten som det tyngsta argumentet är bedrövligt. "Blås oss inte på havsutsikten" säger KD i kampanjen, säkert nöjda över sin putslustighet. Men de borde skämmas när de inte kan ta klimatförändringarna på större allvar. Falkenbergarna förtjänar politiker som behandlar livsavgörande frågor seriöst i stället för att skoja bort dem. Georgia Ferris och hennes parti borde i stället lyfta fram vad de vill göra för att lösa klimat- och miljöproblemen. Eller är populism det viktiga för KD nuförtiden?

ANNONS

-Politiken måste kliva fram och visa ledarskap, säger klimatminister Annika Strandhäll (S) till TT inför klimatveckan i Stockholm.

Om det ledarskapet ser ut som hos KD och Framtid Falkenberg kan man bli mörkrädd. Det är förstås bra att Strandhäll har denna ambition, något annat vore tjänstefel för en klimatminister, men det är antagligen näringslivet som är hoppet. Som driver politiken framför sig i vad som faktiskt går att göra, som går före och visar vägen. Sen kan de svenska politikerna, även KD, ta åt sig äran och visa övriga världen hur duktiga vi är i Sverige på klimat och miljö.

Det är dags att svenska politiker visar den unga generationen att man tar klimatet på allvar och lever upp till målet att bli den "första fossilfria välfärdsstaten". Då duger inget annat än att vartenda beslut offensivt tar kliv i rätt riktning. Att tala om vacker utsikt är ett slag i magen på de unga som ska ta över den värld vi lämnar efter oss. Bättre kan ni, Georgia Ferris!

Läs mer: Stormig debatt i KF när vindkraftens framtid i Falkenberg avgjordes

Läs mer: Stort misstag för S och klimatet, Per Svensson

Läs mer: S i Falkenberg talar med kluven tunga

ANNONS
ANNONS