MALMÖ 20230526Magnus Pettersson åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, visar upp påsar med kokain som tagits i beslag vid en  pressträff om att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain till Sverige. Tullverket och åklagare deltar vid pressträffen.Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090
MALMÖ 20230526Magnus Pettersson åklagare på Riksenheten mot internationell och organiserad brottslighet, visar upp påsar med kokain som tagits i beslag vid en pressträff om att Helsingborgs hamn har blivit en inkörsport för kokain till Sverige. Tullverket och åklagare deltar vid pressträffen.Foto: Johan Nilsson / TT / kod 50090 Bild: Johan Nilsson/TT

Maria Haldesten: Dags att massutvisa Hallands partyknarkare?

Våldet kräver akuta insatser på alla fronter. Rök även ut dem som göder gängen.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Ännu en explosion, ännu en skjutning – och ännu en regering står lite handfallen.

En ångerfull, västsvensk KD-ledamot vill be väljarna om ursäkt.

– Vi på den borgerliga sidan har haft onödigt högt tonläge, erkänner Magnus Jacobsson i SvD.

Nu vill han ödmjukt bjuda in till breda krissamtal – med partier, myndigheter och forskare. Alltså en lite bredare samling än den som exempelvis KD, dumt nog, hoppade av för bara några år sedan.

En Moderat lokalpolitiker dissar dock indirekt idén.

– Jag behöver inga kriskommissioner. Jag behöver något som liknar undantagstillstånd säger Sven Gustafsson i Haninge.

Han säger ”liknar” eftersom det i Sverige, till skillnad från i en rad andra länder, inte finns möjlighet att utlysa undantagstillstånd. Det senare kan finnas skäl att se över - men ska grundlagen ändras lär det behövas politisk samling.

ANNONS

Faktum är att det ena inte utesluter det andra. Det finns en akut situation att lösa. Och det finns ett komplext underliggande problem med maffialiknande gängkriminalitet – som vuxit i takt med att fler köpare fått sug efter deras olagliga varor. Och i takt med att tillräckliga integrationsåtgärder uteblivit.

Socialdemokraterna upprepar nu gamla förslag om att kalla in militären. Men Försvarsmakten har redan nog på sitt bord. Det räcker med att pågående insatser drar polisiära krafter från hela landet.

Den luttrade polismästaren Carin Götblad föreslår i sin tur i DN en folkrörelse mot brottsligheten, likt när nykterhetsrörelsen satte ned foten mot superiet.

En folkrörelse mot knarkeri och brott? Varför inte? För visst ha vi varit naiva. Vi har låtit partyknarkarna finansiera gängen alldeles för länge. Det är dags att röka ut dem – samtidigt med säljarna. Även om massutvisning förstås inte är ett realistiskt eller vettigt alternativ i något fall.

ANNONS