STOCKHOLM 20230220Centerpartiet valanalysgrupps ordförande Christer Jonsson presenterar partiets eftervalsanalys.Foto: Lars Schröder / TT / kod 12060
STOCKHOLM 20230220Centerpartiet valanalysgrupps ordförande Christer Jonsson presenterar partiets eftervalsanalys.Foto: Lars Schröder / TT / kod 12060 Bild: Lars Schröder / TT

Centern måste lära sig läxan från Halland

Snällast vinner inte. Centerpartiet måste mata sin inre drake - samtidigt som man snabbar upp fotarbetet.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Alla moderater är salongsrasister. Det är sen gammalt.

Lögnaktigt? Äsch. Upprepa påståendet tillräckligt många gånger och det blir sanning.

Det är ju så Moderaterna jobbar. Det påminde migrationsministern Maria Stenergard om när hon– helt ogenerat – ljög på bästa sändningstid. Hon låtsades som om Reinfeldt aldrig funnits - och pekade ut Annie Lööf som personligen ansvarig för otryggheten i samhället.

Som väntat applåderades fulgreppet av ökända profiler som Katerina Janouch, som skrikskrev med trollkören att Lööf är "landsförrädare".

Att de forna alliansvännernas negativa kampanjande bidrog till att sänka Centerpartiet behövs egentligen ingen eftervalsanalys för att konstatera.

- Partiet bedrev en valrörelse i motvind, utan vänner. Och Centerrörelsen förmådde inte ta in att det medvetna politiska arbetet med att bygga avstånd till Centerpartiet skapade barriärer för väljarna, förklarar Christer Jonsson - ordförande för gruppen för eftervalsanalys.

ANNONS

När politiska motståndare lyckats sprida rykten och kleta öknamn på en kandidat - så påverkar det mycket riktigt även välvilliga väljare. Det har modern, amerikansk politisk forskning slagit fast. Men egentligen är det där med att härska genom att söndra en uråldrig strategi. Och när troll och påverkanskampanjer spelar furstarna i händerna blir effekten bli extra påtaglig.

Centerpartiet behöver förstå att svara vassare och snabbare - och inse att gamla vänner blivit något helt annat, åtminstone för stunden.

Att partiet inte längre uppfattas äga en enda sakfråga - inte ens på traditionella kärnområden - är dock ett bekymmer som inte skylls på motståndarnas medvetna inbrytningar.

Partiet lyckades varken sälja in sin egen politik - eller anpassa sin valstrategi efter verkligheten - konstaterar i analysgruppen självkritiskt.

Christer Nylander beskriver det som att man bedrev en "egen valrörelse vid sidan om". Trots interna påstötningar klarade man inte att ge svar på heta valfrågor som kriminalitet, skola och vård.

Det var klantigt, vilket den nye partiledaren uppenbarligen greppat. Dessutom är ett nytt landbygdsprogram på gång. Bra. Satsa rejält - och klä av löftesbrytarna i regeringen.

Fast vi måste gå hand i hand med staden, säger Christer Jonsson.

ANNONS

Hans uppfordrande ton blir nästan lite komisk. Låt oss därför understryka detta: så länge ledargarnityret inte börjar svaja i försvaret av liberal humanism kan Centerpartiet komplettera med rejäla doser landsbygdspolitik innan stadsväljarna känner sig alienerade. Så dra på stövlarna - och underskatta exempelvis inte kvinnliga akademikers förmåga att förstå begrepp som "tryggad livsmedelsförsörjning".

Det gäller i synnerhet i Halland, där Centerpartiets förluster varit extra stora. Gamla kärnområden måste vinnas åter, för partiets själs skull.

ANNONS