Elin Larsson: C måste lyfta Demiroks unika bakgrund

Sedan valet 2022 har det inom Centerpartiet förts en diskussion om att man måste vinna tillbaka landsbygden. När partiet presenterade sin valanalys fanns det en mängd slutsatser om vad den nya ledningen måste ta med sig och dra lärdomar av om C överhuvudtaget ska vara en spelare att räkna med i svensk politik. Man förlorar förvisso på landsbygden men frågan är mer komplex än att prata särskild landsbygdspolitik eller framstå som den mest ivriga landsbygdsvurmaren.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

I eftervalsanalysen landade partiet dels i att man hela tiden utgått från sig själva i valet av frågor, inte ifrån vad väljarna behövde och vad samhällsdebatten handlade om. När väljarna var fokuserade på konkreta behov, som att kunna betala för huset och värmen eller om dödsskjutningar, pratade C värderingar. Analysen konstaterar även att i de riksdagsvalkretsar partiet har förlorat många mandat fanns det ingen annan agenda. Landsbygdsväljarna bryr sig också om skola, vård och kriminalitet. Men i stället pratade partiföreträdare om gröna näringar, vägar, bredband och strandskydd. Inte oviktiga frågor, men inte det som väljarna ville ha svar på.

Att försöka väva in landsbygdsväljarna i den politik man lyfter i resten av landet kommer bli en utmaning för C. Landsbygden sitter i partiets DNA. Det har smärtat att tappa väljare där och det är tydligt att profileringen är fortsatt viktig för partiet. Omställningen till en ny typ av landsbygdspolitik sker dock inte automatiskt genom att stövla omkring i glesbygden. Det är dock vad Muharrem Demirok gör i sin första stora intervju som partiledare i Aftonbladet (1/3). Något som inte kan uppfattas på annat sätt än att det manifesterar partiets oro.

ANNONS

Intervjun är förvisso något ironiskt vinklad, men fångar ändå tydligt den ängslighet som finns i C när det kommer till landsbygden. Partiet vill visa upp sin ledare från hans mest lantliga sida. Intervjun sker vid Demiroks torp på landet, Demirok är iklädd stickad tröja och en pressekreterare undrar om han inte kan göra något med pinnar. Som att pinnar symboliserar landsbygdsengagemang.

Demirok har en unik bakgrund som C inte är vana vid. Att skicka ut honom på landsbygden för att försöka få honom att framstå som en 20-talets Thorbjörn Fälldin är att missa det som kan vara hans konkurrensfördel och som man bör dra nytta av. Demirok är, utöver Lennart Daléus, den första partiledaren som inte har en landsbygdsbakgrund och den första som växt upp i en storstadsförort. Han representerar nya väljare och medlemmar i partiet som kommer från staden men ändå tycker landsbygden är viktig.

Hur Centerpartiet väljer att profilera Demirok framöver är viktigt. Han kommer aldrig att kunna bli någon som de allra mest utpräglade landsbygdsväljarna kan identifiera sig med, men det är inte heller vad C borde satsa på. Det viktiga är att få människor utanför storstadsområdena att känna att han är en allierad, trots sin bakgrund. Under sin kandidatur drog Demirok paralleller mellan förortens problem och landsbygdens problem. Fortsätter man trycka på det kommer C att kunna förena stad och land. Centerpartiet har redan konstaterat att landsbygden bryr sig om samma typ av frågor som andra väljare. Nu måste man visa att man har förstått det.

ANNONS
Elin Larsson
Liberala Nyhetsbyrån
Elin Larsson
ANNONS