Det verkar inte Stora Enso i Hyltebruk vilja svara på. De bekräftar bara att den nu enda pappersmaskinen stått still sen den 17 september, men att driften kommit igång igen. Tystnaden kan bero på att företaget är inne i en så kallad "tyst period", en term som betyder att företag inte berättar något som är av vikt finansiellt eftersom bokslutsrapporter väntas inom en månad.
Pappersbruket i Hyltebruk har funnits sedan 1907. Numera finns det bara en pappersmaskin kvar och därmed blir sårbarheten oerhört stor. Se hur det drabbar kunderna, som i första hand är tryckerier, men som i senare led drabbar deras kunder dagstidningarna och slutanvändarna som är ni läsare. Hallands Nyheters chefredaktör meddelade häromdagen att tidningen kommer att få färre sidor och att vissa sidor blir av en annan papperskvalitet, allt för att hushålla med det papper som redan har levererats till tryckerierna.
När nu produktionen av pappret är igång igen borde allt vara frid och fröjd, men det finns all anledning att ta denna tillfälliga brist på allvar. Sårbarheten är helt uppenbart stor. Inte minst eftersom efterfrågan på tidningspapper minskar - det är därför det bara finns en pappersmaskin kvar i Hyltebruk. Bruket måste förstås se om sitt hus och hitta andra produkter för att slippa lägga ner, som nu görs med anläggningen i Kvarnsveden.
Den här veckan är det krisberedskapsvecka med tema demokrati och Myndigheten för Samhällsskydd och Beredskap, MSB, är ansvarig. Det är en intressant koppling till bristen på tidningspapper.
Trots att fler och fler läsare går över till att läsa tidningen digitalt finns det fortfarande många som vill läsa tidningen på papper, få bläddra och ta till sig nyheter som är tryckta på papper. I en tid när det konsumeras en oerhörd mängd nyheter, som kommer med pushar på telefonen, delas på Facebook och sprids på hemsidor, är det då dags att dödförklara papperstidningen?
Demokrati förutsätter att människor kan hålla sig uppdaterade, att de kan hitta argument för och emot olika företeelser och få kännedom om händelser i hembygden eller på andra sidan jorden. Detta kan ske genom olika kanaler, men det viktigaste är att inte vissa grupper stängs ute från information. Därför borde MSB titta närmare på pappersbristen just i anslutning till krisberedskapsveckan. Det kan inte bara vara upp till det enskilda företaget, Stora Enso, att bestämma om det behövs tidningspapper eller inte. Det kan heller inte vara upp till tryckeriet eller tidningen. Det är en viktig samhällsfråga som behöver diskuteras politiskt och som ytterst alltså handlar om vår demokrati.