Maria Haldesten: Bränn ut läktar-svinen, inte flaggor och bengaler!

Flaggbränning på Påskbergsvallen och svedd läktare i Falkenberg... Kanske borde Carlsberg kräva nolltolerans i nästa avtal?

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att sno en flagga från ett barn... för att sedan bränna den. När ribban lagts så ömkligt lågt måste protesterna bli skarpa - och höras över landet på samma självklara sätt som när AIK-supportrar ballar ur. För problemen hänger samman. Precis som det går en rak linje från helgens flaggbränning på Påskbergsvallen till förra årets på Olympia i Helsingborg.

– Det är helt ofattbart att vi hamnat där 2022 att till och med Häcken har supportrar som eldar upp hemmalagets flaggor mitt framför alla fansen. Det är sådant som man aldrig kunnat tänkt sig skulle vara förknippat med Häcken som förening och deras supportrar, sade HIF:s tränare Jörgen Lennartsson efter den matchen.

ANNONS

Detsamma kan sägas om HBK:s supportrar. Helgens flaggbränning är lika mycket en skandal - och ännu ett bevis på att även ett Hallandsderby kan resultera i en rad oacceptabla övertramp. Till flaggstölden kan även läggas 26 anmälningar om brott mot ordningslagen på grund av pyroteknik, 25 anmälningar om brott mot maskeringsförbud samt fyra anmälningar om olovliga tillträdanden av spelplanen.

Tyvärr finns fler bedrövliga exempel på supporterkultur som ballat ur. På träläktaren på Falcon Alkoholfri Arena finns spår efter pyroteknik, spår som vittnar om att det kunde gått riktigt illa om tioåringen på läktaren inte hade varit snabb i fötterna.

Att Falkenbergs FF ser allvarligt på saken och samarbetar med polisen är det enda rimliga - ändå är det inte alltid så det ser ut. Efter läktarskandalen på Tele 2 Arena hade ledande företrädare för AIK märkligt svårt att markera mot dem som maskerat sig och bråkat. Istället slätades brott över.

Den sortens attityder från klubbar är en del av problemet - men långtifrån det enda. Därför diskuteras nu alltifrån haverikommissioner till ytterligare skärpningar av regelverket.

För att bemästra problemet måste man dock också förstå det. Visst kan det, med viss rätt, sägas att supportervåld varit en del av fotbollen i decennier. Men både i Sverige och en rad andra europeiska länder ser man att det - efter pandemin - har kommit in nya, yngre element som förvärrat ordningsstörningarna.

ANNONS

Efter skandalen på Tele 2 Arena beklagade rikspolischefen att polisen måste lägga så stora resurser på fotbollsmatcher, resurser som borde gå till att bekämpa kriminella gäng.

Samtidigt är det ett faktum att det ena ger det andra. En del av de nya supportrarna har gängkopplingar, vilket förre kriminalkommissarien Fredrik Gårdare skriver om i en rapport för Stiftelsen Tryggare Sverige. Fram träder en mörk bild av allt från matchfixningar till kriminell styrning av vissa klubbar. Idrotten - som har brukat beskrivas som ett alternativ till osund gängkultur - kan i värsta fall bli en väg in i kriminalitet.

Att stoppa detta kräver idogt arbete på alla nivåer - från nuvarande och tidigare statsminister ner till lokala klubbar, politiker och poliser. Men även de företag som stöder fotbollen borde ha skäl att ställa krav.

Vad säger Carlbergs om att Falkenbergssupportrar riskera att tutta eld på den dyra arenan? Kanske borde nolltolerans mot bengaler ingå i samarbetsavtalen?

ANNONS