Maria Haldesten: Bra att Varbergspolisen inte daltar med gängen

Vistelseförbud blir tyvärr nödvändigt i ett läge där kriminella inte ens drar sig för att sikta in sig mot skolor

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Polisen har lovat varbergarna ska vara på plats på platser som upplevs som otrygga. Och att arbeta med ungdomar mot droger.

Det arbetet har, på grund av det oroväckande läget med gängkriminalitet i Varberg, föranlett användande av nya, skarpare metoder. Personer som kan misstänkas befinna sig på en plats i ohederligt syfte, kan stoppas med hjälp av vistelseförbud.

– Vad det handlar om här är att man vill återskapa tryggheten i ett område och störa ut öppen narkotikahandel, säger kammaråklagare Jon Lindahl.

Lagförslaget om vistelseförbud togs fram osedvanligt snabbt – och möttes av kritik från flera remissinstanser. Diskrimineringsombudsmannen påtalade att det fanns en risk för att oskyldigas rörelsefrihet skulle begränsas, eftersom förbudet skulle användas i preventivt syfte. Även advokatsamfundet var kritiskt och varnade för att lagen skulle skada mer än den gör nytta.

ANNONS

Polismyndigheterna hade dock efterfrågat vistelseförbud för att bättre kunna arbeta mot en växande gängkriminalitet. Och när lagen röstades igenom i riksdagen, motiverade de flesta partier sina ställningstagande för förändringen med att situationen är så pass allvarlig.

Farhågorna om att lagen skulle riskera begränsa rörelsefriheten för vem som helst som råkar bo i exempelvis utsatta områden, tycks hittills obefogade. Kammaråklagare Jon Lindahl understryker att det "krävs ett gediget underlag" för att vistelseförbud ska utfärdas. De killar i övre tonåren som förbjuds vistas på vissa platser är personer som bedömts vara förgrundsfigurer i ett gäng som börjat verka i Varberg.

Att kriminella gäng har siktat in sig på att växa genom att till och med arbeta sig in på skolområden i Varberg och Falkenberg, i syfte att rekrytera väldigt unga personer in i brottslig verksamhet, har ställt samhället inför en allt svårare problematik. Därför behövs nya, skarpare metoder.

– Den erfarenhet som vi har hittills från de beslut vi tagit så verkar det ha gett goda resultat. Man ser tydliga tendenser på att det fungerar, säger Jon Lindahl.

Självfallet bör den nya lagen utvärderas efter hand så att dess proportionalitet och verkningsgrad kan bedömas. Men HN har vid flera tillfällen beskrivit hur både bruk och handel med droger sjuknit med i åldrarna. Redan för några år sedan varnade polisen i Varberg för en drogliberalism som gett områdespoliserna skäl att vara ute på skolor och fritidsgårdar. Och från flera kommuner, exempelvis Falkenberg, har det slagits larm om att ljusskygg handel med vejps blivit en inkörsport till tyngre kriminalitet.

ANNONS

Elever ska kunna vara trygga i såväl sina skolor som på platser där de vistas, utan att kriminella närmar sig i syfte att lura, locka eller skrämma in dem kriminalitet. Därför kan vistelseförbud, tyvärr, vara en nödvändighet.

ANNONS