Så var även Sara Skyttedal ute ur leken. Att det segdragna KD-dramat skulle sluta på det viset – även för huvudrollsinnehavaren – kom knappast som en överraskning. Partiskandalen – med såväl knarkbekännelser och anklagelser om sexövergepp under en vild festkväll – lär nog ha fått en och annan i KD:s frikyrkliga led att dra öronen åt sig. Dessutom förstod förmodligen även mer slipande, och moderna, kristdemokrater att gammal smuts skulle komma i strålkastarljuset igen – om Sara Skyttedal blev toppnamn. Och det är sällan ett vinnande valkoncept. Särskilt inte för ett parti det går svajigt för.
Men skandal och intrigerande avskräcker förmodligen inte ett parti som redan hunnit sno kandidater från motståndarled. SD skulle ju kunna se det som att man väger upp för sitt överslätande av historien med SD-ledamoten som tog Falkenbergspolitikern Sara-Lena Bjälkö på brösten?
Och gick det bra med Charlie Weimers, som övergav KD för SD, går det kanske ännu bättre med Sara Skyttedal? Hennes vurm för SD-samarbete är ju väl känt. Motsatsen fick henne att väsa om quislingar. Så ingen skulle väl bli chockad om Skyttedal bytte hatt i vredesmod.
I fråga om Skyttedal vore ju SD inte först med att satsa på en känd profil. Det var ett vinnande koncept när KD en gång värvade Lars Adaktusson. Och Liberalerna ser det förmodligen som ett vinnande koncept när man nu har rekryterat Anna-Maria Corazza Bildt.
För "freden, friheten, företagen och barnen” satsar den tidigare moderaten Corazza Bildt på att kandidera för Liberalerna till parlamentet.
För "missnöjet" skulle också kunna tilläggas. Det är ju ingen hemlighet att denna europeiska profil känt sig undanskuffad och illa behandlad av det parti som hennes make en gång ledde. Å andra sidan är behandlingen inte unik. Moderaternas moderna historia är full av falangstrider, petningar och förtal. Det som blivit allmän kännedom är förmodligen bara en bråkdel av den brutala, inre verkligheten.
Frågan är möjligen om Liberalerna är rätt parti för den som blivit trött på falanger och som oroas av att auktoritära populister växer sig starkare? För Liberalerna är dock Corazza-Bildt ett klipp. En mer genuint EU-vurmande kandidat är svår att tänka sig. Dessutom har Corazza Bildt såväl kompetens som erfarenhet. Och så får man tillbaka lite av den stjärnglans som försvann med Jasenko Selimovic.
Men hur ska det gå för KD? Kanske betydligt bättre än nu! I David Lega har ju partiet ett minst lika känt – men desto klokare och mer nyanserat toppnamn. Den västsvenske politikern kan både locka väljare genom sin personlighet, frisera bilden av ett parti på dekis, och valspurta som den gamla sportlegend han är. Kristdemokraterna har helt enkelt återväxtpotential inför EU-valet.
Lite russel i partileden kan dessutom gynna alla – genom ökat intresse för EU-valet. Trots att mycket av vikt för framtiden avgörs i Bryssel avspeglas det tyvärr inte riktigt i valdeltagandet.