Katarina Erlingson: Billigt utländskt kött kan stå oss alla dyrt

Till påsk och andra högtider vill man gärna unna sig något extra gott. Men i år riskerar det att bli så dyrt att vi helt enkelt inte har råd. En del ser sig tvingade att köpa billigt kött från andra länder i stället för direkt från en trevlig gårdsbutik i Halland. Men det är något som kan straffa sig.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Jordbruksverket följer import och export av kött och i en ny rapport kan man se att importen av framför allt nötkött ökat sedan en nedgång under några år. Även importen av griskött har haft en nedåtgående trend som nu har brutits. Vi köper också mer mjölkprodukter som importerats.

Det är inte så konstigt att människor köper det billigaste i tider som dessa, man är förstås sig själv närmast. Men det är ett bakslag inte bara för den enskilde bonden i Hallands inland, det är också ett bakslag i den strävan som finns att höja Sveriges självförsörjningsgrad som ligger alldeles för lågt. Vi kan knappast leva på bara morotskaka om gränserna skulle stängas. Det är nämligen morötter, socker och spannmål som vi är självförsörjande på.

ANNONS

Politikerna är i princip överens om att självförsörjningsgraden måste höjas för att minska Sveriges sårbarhet, men det är svårt att agera för att höja den och därför står minister efter minister närmast handfallen.

Den importerade köttbiten är måhända billig och tillräckligt god men det som inte syns är om kossan eller grisen fått antibiotika under sin livstid. Sverige har hårda regler kring användning av antibiotika i djurhållningen och våra politiker i EU-parlamentet kämpar hårt för att fler länder i EU ska få samma regler. Att djuren ges antibiotika riskerar att bli en stor fara för oss människor. Vi kan få resistenta bakterier som gör att antibiotikan inte biter på oss när vi är dödssjuka. Det är ett osynligt hot som måste tas på större allvar.

Men det kan väl den enskilde konsumenten inte göra något åt? Jo, självklart går det även om det inte är lätt. Om man inte har råd med svenskt kött då får man antingen äta mindre kött eller helt övergå till vegetariskt. Det är faktiskt ingen mänsklig rättighet att bidra till spridningen av resistenta bakterier som faktiskt blir fallet. Det kan låta hårt, men så är det tyvärr. Ansvaret kan förstås inte läggas enbart på dig och mig, politiker och handlare måste ta huvudansvaret.

ANNONS

De stora livsmedelskedjorna är uppenbarligen lyhörda när det gäller priskonkurrens, det märktes när Lidl härförleden drog igång en sorts priskrig som de stora aktörerna ansåg sig tvingade att hänga på, inte minst efter uppläxning av finansminister Elisabeth Svantesson.

Ministern glömde skicka med budskapet att dagligvaruhandeln också har ett ansvar för hur de marknadsför och prissätter svenskt respektive utländskt kött. Det borde ha varit ett givet budskap när resistenta bakterier är det tysta hotet mot oss alla.

ANNONS