STOCKHOLM 2016-08-18
Forskare från Stockholms universitet har under två veckor undersökt vattenkvaliteten på 200 platser längs Östersjöns kust och fått positiva resultat. 
Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152
** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) **
STOCKHOLM 2016-08-18 Forskare från Stockholms universitet har under två veckor undersökt vattenkvaliteten på 200 platser längs Östersjöns kust och fått positiva resultat. Foto: Lars Pehrson / SvD / TT / Kod: 30152 ** OUT DN, Dagens Industri (även arkiv) ** Bild: Lars Pehrson/SvD/TT

Maria Haldesten: Avloppsmätning ger bättre koll på knarkflödet

Ju bredare bild av drogkonsumtionen i Varberg, desto bättre för både kommun och polis.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Spåren kan förskräcka. Som när provtagningar avslöjade en chockerande hög amfetaminkonsumtion i Edsbyn och Bollnäs. Eller gav polisen i norra Halland tydliga indikationer när kokainet ökade explosionsartat i Kungsbacka för några år sedan.

Nu föreslår Centerpartiet att Varberg låter genomföra en motsvarande kontroller av avloppsvattnet. Det är en motion som kommunledningen har goda skäl att välkomna.

Regelbundna mätningar kan ge kunskaper som blir till nytta för såväl kommunens folkhälsoarbete som polisen. Förändringar i förekomsten av en viss drog kan tyda på att en ny aktör trätt in på marknaden, att någon säljare dumpar priser - eller att det gått trend i en typ av droger som ger såväl krögare som skolchefer skäl att hålla ögonen ännu mer öppna.

ANNONS

Att allt yngre hallänningar testar eller brukar droger är ett växande bekymmer. När högstadieelever smiter iväg för att smygröka kan det lika gärna vara fråga om cannabis som vanlig tobak. Ungdomar vittnar själva om att det är lättare att få tag på "grönt" eller "brunt" än öl.

Utvecklingen ger skäl till oro - inte bara på kommunnivå. Därför förslog Folkhälsomyndigheten, i slutet av november, att regeringen ger klartecken för en fyraårig pilotstudie för undersökning av knark i avloppsvatten.

Mätningarna kan både bekräfta bilder av hur bruket av narkotika ser ut i största allmänhet, men också visa på vad som missbrukas var. I Göteborg har mätningarna genomförts på stadsdelsnivå. Och även om vissa resultat inte förvånare - såsom faktumet att kokain är vanligare i rikare stadsdelar, så uppfattar såväl kommunen som polisen att mätningarna är en betydelsefull pusselbit.

Hallands Nyheter har, i en artikelserie, visat hur organiserad gängkriminalitet snabbt fått fäste och spridit sig i Falkenberg. Det är dock naivt att tro att det stannar där. Det som är Falkenbergska problem i dag kan snabbt bli Varbergska i morgon.

Så sent som i våras slutade en avslöjad narkotikahärva i Varberg med längre fängelsestraff för storförsäljarna. Att polisens spaningsarbete gav resultat var utmärkt. Men eftersom efterfrågan av narkotika spelar de kriminella gängen i händerna, finns risk för att efterföljare etablerar sig.

ANNONS

Gott samarbete med ordningsvakter, som noterar läget bland krogbesökarna. Och knarkhundar som gör visiter på kommunens skolor, är viktiga delar av ett effektivt arbete mot droger.

Men både det förebyggande arbetet mot droger - och kampen mot de kriminella gängen - tjänar på att lägesbilden blir så bred som möjligt. Och då blir avloppsmätningar ett led i det arbetet. Varberg har skäl att vara på fötter - på alla sätt.

ANNONS