Att hålla ihop Alliansen är garanten mot såväl S som SD

Bryts Alliansen upp är ett konservativt block inom Åkessons räckhåll. Den liberal som vill stå fast mot nationalismen måste också hålla ihop borgerligheten.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Ledare 4/12. Just nu pågår förhandlingar mellan Centerpartiet, Liberalerna och Socialdemokraterna. Viljan att stängda ute SD från inflytande har drivit Sveriges liberala partier så pass långt till att de överväger att släppa fram en socialdemokratisk statsminister. Att släppa fram Stefan Löfven, eller än värre sätta sig i en socialdemokratisk mittenregering, skulle dock innebära Alliansens definitiva död. För trots vad medier och somliga skribenter skriver lever den ännu. Hur länge till avgörs dock i nästa statsministeromröstning.

Alliansen bildades 2004 för att skapa ett alternativ till vad som dittills varit ett sekel av socialdemokrati. Borgerligheten hade fram till dess varit splittrad och misslyckats med att sätta upp en trovärdig och stark opposition. Projektet kan inte kallas annat än en framgång: bara två år efter bildandet vann Alliansen sitt första val tillsammans och regerade landet i åtta år framåt.

ANNONS

I valet om Stefan Löfven står alltså mer på spel än Sverigedemokraternas indirekta inflytandes vara eller icke-vara. Svensk borgerlighet kan splittras, och när borgerligheten kan samlas igen i en konstellation ens i närheten av vad Alliansen har varit rörande sakpolitiskt samarbete och valframgång är högst ovisst. Det är också därför Stefan Löfven sedan dagen han tillträdde sagt att han vill bryta upp blockpolitiken – för att det gynnar socialdemokratin och vänstern. Det Centerpartiet och Liberalerna nu gett honom är den finaste julklapp Löfven hade kunnat önska sig.

En splittring av Alliansen skulle dessutom långsiktigt tvinga Kristdemokraterna och Moderaterna högerut, rakt in i famnen på Jimmie Åkesson. För oavsett vad M och KD hävdar just nu, utan bundsförvanter i Centerpartiet och Liberalerna återstår bara Sverigedemokraterna. Den liberal som vill stå upp mot nationalismen måste alltså också hålla ihop borgerligheten, då att lämna densamma är att uppfylla Åkessons dröm om det konservativa blocket. Just därför behövs Centerpartiet och Liberalerna som en liberal bromskloss i det valresultat och den verklighet vi står med.

För Centerpartiet och Liberalerna individuellt skulle en vänstersväng heller inte löna sig, oavsett vilken sakpolitik man eventuellt nu skulle få igenom med Socialdemokraterna. Kortsiktig vinst kommer förvandlas till långsiktig förlust då man bränner det högerkapital som man byggt upp sedan 2004, och än längre tillbaka än så. I den värsta av världar där C och L skulle ingå i en Socialdemokratisk regering behöver man inte vara politisk expert för att se två småpartier gå samma väg som Miljöpartiet och förgöra sig själva.

ANNONS

Sverigedemokraterna är bevisligen inget parti som blir mindre för att de blir isolerade, och de kommer inte bli mindre för att de isoleras på högerkanten med M och KD. Att släppa fram en borgerlig statsminister säkerhetsställer Alliansens överlevnad, ger Centerpartiet och Liberalerna nyckelroller i kammaren och är den långsiktiga garanten mot Sverigedemokraternas inflytande. För att inte tala om Socialdemokraternas. Hos två partier som menar sig avsky såväl nationalism som socialism kommer den insikten förhoppningsvis landa tills statsministeromröstningen om Stefan Löfven.

ANNONS