Maria Haldesten: Använd EU:s muskler för att knäcka gängen

Kriminella försöker infiltrera rättssystemen för att underlätta sin narkotikasmuggling.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Vi måste stärka Sveriges motståndskraft mot korruption. Sverige får inte vara naiva i kampen mot gängen. För sanningen är att de kriminella gängen försvarar sig och sina verksamheter. Därför måste vi ta ett helhetsgrepp för att stärka Sveriges motståndskraft mot gängkriminalitet och korruption.

Idag är EU en större och viktigare marknad för kriminella gäng som smugglar droger än USA, förklarade nyligen Catherine de Bolle, generaldirektör för det europeiska polissamarbetet Europol.

Catherine de Bolle berättade om hur hamnarna i Antwerpen och Rotterdam slår rekord i narkotikabeslag och pekade ut flera hamnar i södra Sverige som mycket sårbara. Hon varnade också för hur Europol ser att kriminella i Belgien, Holland, Tyskland och Spanien försöker infiltrera rättssystemen för att underlätta sin narkotikasmuggling.

ANNONS

Det sker allt fler och större beslag av narkotika i Sverige, något som verkligen tyder på att vi behöver bli bättre på att försvara våra gränser. Vi behöver en säkerhetsplan, med konkreta åtgärder för att stärka skyddet i landets hamnar. I december 2022 rapporterades det om att fynd av narkotika blir vanligare, även i Halland.

Vi måste stätta hårt mot hårt för att få stopp på gängen. Centerpartiet vi vill se ökade anslag till Tullverket. Tullverket för en ojämn kamp, därför är det här en viktig åtgärd. För ett par månader sedan hittade tullen 460 kilo kokain, till ett värde av över en miljard kronor, vid ett tillslag i Helsingborgs hamn, undangömt i lönnutrymmen på containrar. Vi måste lära oss av läget i Helsingborg och se till att vi är bättre förberedda i Halland.

Alla bilar som reser in i Sverige varken kan eller ska kontrolleras. Det skulle innebära ett slut på den fria rörligheten. Men Tullverket måste kunna agera utifrån misstankar. Därför vill Centerpartiet ge ett rejält ökat anslag till Tullverket, för att anställa fler tjänstemän i fält – och köpa in ny teknologi för att effektivare kunna skanna och undersöka det som lastas av i landets hamnar.

Dessutom så bör alla som arbetar direkt eller indirekt med verksamhet kopplad till Tullverket bör genomgå bakgrundskontroller från Säpo, såväl kommunala tjänstemän som anställda vid företag som sköter tjänster på entreprenad i hamnarna. Personalen bör genomgå kurser för att öka medvetenheten om infiltration.

ANNONS

Ensam är inte stark. Utan gränsöverskridande samarbete mot brottslighet ger resultat. Det ledde, enligt Europol, bara under 2022 till att 32 000 personer greps, 171 ton droger beslagtogs och över 17 000 potentiella offer för människohandel hittades. Otroliga resultat, där Sverige måste vara med och bidra.

Gemensamma brottsutredningsgrupper behövs när ett brott förbereds i ett land och brottet sedan begås i ett annat. De kan också förenkla arbetet att slå ut hela nätverk – ryggraden i den organiserade brottsligheten.

Så om Sverige verkligen vill krossa de kriminella gängen, måste EU:s muskler användas. Tillsammans med övriga EU kan Sverige slå direkt mot hjärtat i den organiserade brottsligheten.

ANNONS