Maria Haldesten: Äntligen Nato!

Försvarsanslagen måste fortfarande höjas till minst 3 procent av BNP, Natomedlemskapet ger inte något andrum vad gäller de behoven.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Processen blev onödigt lång och snårig - och krävde en del ovärdigt krångel och kohandel. Men nu kan regeringen och Sverige till slut andas ut.

Ungern har fattat det enda rimliga beslutet – och nu återstår bara några formella steg innan vi är en del av den försvarsallians med vilken vi i praktiken samarbetat i årtionden. Så även under den tiden Sverige officiellt påstods vara helt alliansfritt.

Det viktiga medlemskapet - som HN drivit opinion för under lång tid, ökar vår trygghet. Det är extra viktigt då vi befinner oss i det säkerhetspolitiskt allvarligaste läget sedan andra världskriget. …

ANNONS

Men Natomedlemskapet innebär inte att vi får något slags andrum vad gäller satsningar på det egna försvaret. Årtionden av underfinansiering, som bland annat bidrog till att professionaliseringen av försvaret missköttes, måste nu hanteras.

Utrustning, personal, värnpliktshanteringen, vapensystem, en ny flottilj till Halland - det krävs modernisering, satsning och upprustning på ett väldigt stort antal punkter. …

Allt detta innebär att Sverige måste sikta högre än de försvarsanslag på 2 procent av BNP som Natomedlemskapet kräver. Centerpartiet, med fler ansvarskännande partier, måste göra vad läget kräver och kräva anslag på minst 3 procent av BNP.

Alla svenskar, i synnerhet inte de som gärna upprepat ryska narrativ, jublar inte i denna stund. Men lyssna inte för en sekund på deras falska tjat om att ett par regeringar och riksdag har kört på för fort, eller inte lyssnat in folkviljan. Det är inte sant.

Faktum är att få medlemskap har föregåtts av så mycket analyserade och samverkan som det som äntligen blir verklighet.

Natomedlemskapet kommer att tjäna Sverige bättre är den halvfalska alliansfriheten någonsin gjorde.

ANNONS