Amazonas förstörs i populismens klor

Krönikan: Det är nu upp till omvärlden att slå sig ner vid förhandlingsbordet med Bolsonaro för att rädda det som måste räddas.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Krönikan 30/11. Nu när vintern har fångat Sverige i sitt kyliga grepp kan det vara nästintill oförståeligt att det är sommar någon annanstans. Cirka 10000 kilometer från Sverige, rättare sagt i Amazonas hettar det nu till rejält. Inte bara på grund av det varma klimatet, utan för det nya politiska styret. Den högerpopulistiska regeringen är bokstavligen på hugget och det är världens lungor som får betala.

Den nyvalde och nationalistiska Jair Bolsonaros har skapat rubriker runt om i världen. Han tillträder inte förrän i början av nästa år, men vi har all anledning att vara oroliga, särskilt då han tillträder med en bred majoritet. Orosmolnen är många, varav en är hans illegala mottagande av kampanjpengar, utan att redovisa dem. Bolsonaro gick bland annat till val på att utradera landets politiska korruption, vilket många väljare gillade. Det är dock ingen nyhet att brasiliansk lag förbjuder mottagandet av icke-redovisade pengar. Inget åtal har väckts och det kommer troligtvis inte ske heller (DN, 30/10).

ANNONS

Den högerpopulistiska retoriken handlar inte bara om kvinnohat, homofobi och rasism. Utrikesminister Ernesto Araujo menar att klimatförändringarna är en marxistisk konspiration som är fientlig mot kristendomen. Klimatfrågan är enligt ministern endast ett sätt för vänsterpolitiker att uppnå global dominans över den politiska agendan (DN, 15/11). Som om inte ministären skapat tillräckligt med rubriker innan regeringen tillträtt har jordbruksministern varit ute i farten. Tidigare har hon försvarat användandet av förbjudna, cancerogena växtgifter som en del av landets lantbruk. Bland klimataktivister kallas Tereza Cristina föga förvånande för ”Fröken gift”. Nu ska hon låta sin bruna ideologi komma till verket. Hon har redan valt ut ett område som ska få skövlas i Amazonas efter nyår. Storleken? En yta på samma areal som Frankrike. (DN, 22/11).

Den högerpopulistiska vågen har under de senaste åren färdats från Europa till Nord- och Sydamerika. Människor är trötta på det gamla och vill pröva något nytt, men nationalism och populism är tyvärr inget nytt fenomen. Det har testats gång på gång under nittonhundratalet och konsekvenserna har alltid varit lika ödesdigra. Nu kommer Brasiliens nya regering inte bara förstöra miljön i sitt eget land, utan även hela världens, då Amazonas regnskog står för en betydande del av jordens syretillverkning.

ANNONS

Brasiliens presidentval handlade föga förvånande om lag och ordning, än klimatfrågan. Den brasilianska politikens högernationalistiska vändning är ett praktexempel på skadorna av en kortsiktig ideologi. Oförmågan att se helheterna bortom det egna förstör för så många och så mycket. Det är nu upp till omvärlden att slå sig ner vid förhandlingsbordet med Bolsonaro för att rädda det som måste räddas. Populister är populister, men det betyder också att de snabbt kan ändra ståndpunkt om något bättre hägrar i horisonten.

ANNONS