Katarina Erlingson: Akta dig för att vara Putins nyttiga idiot

Putin "vinner" valet med 88 procent. Det är förstås väntat i ett val som är riggat därefter, och med en vinnare som inte ser det minsta skamsen ut när de helt orealistiska röstsiffrorna presenteras.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Det är bara att konstatera att en stor del av det ryska folket är manipulerat och hårt hållet.

Rysslands invasionskrig i Ukraina är inne på sitt tredje år och hybridkrigen mot många länder pågår. De drönare som nyligen flög över känsliga mål som kärnkraftverk och flygplatser i Skåne är inte officiellt konstaterat som ryska, men det är inte långsökt att tro det. It-attacker mot företag och myndigheter pågår med mer eller mindre regelbundenhet, ofta med ryska hackare som lämnar medvetna spår efter sig.

Häromveckan var det Källkritikens dag och människor uppmanades att vara försiktiga med vad man delar i sociala medier - det är lätt att gå i fällan och gå Putins ärenden om man inte tänker efter. Vad är det egentliga budskapet? Vem gynnar det? Budskapet om källkritik togs upp i de flesta medier och borde inte vara okänt för allmänheten.

ANNONS

De svenska myndigheterna, såsom Myndigheten för psykologiskt försvar och Myndigheten för samhällsskydd och beredskap, arbetar för att vi svenskar ska bli mindre aningslösa mot illvilliga främmande makter.

Det kan då tyckas oskyldigt när Facebookanvändare delar ett inlägg om att man kan vinna ett litet hus bara man skriver "grattis" i kommentarsfältet. Självklart är det för bra för att vara sant. Det som händer är att dina personuppgifter används eller säljs vidare, vilket i förlängningen kan ge den lättlurade rejäla problem. Bedragarna är som vanligt väldigt förslagna och gör ibland sidor som liknar kända varumärken. Till exempel var det en blufftävling förra året där Gekås påstods lotta ut värdekuponger på 5000 kronor. Det var förstås för bra för att vara sant.

Om människor inte klarar att genomskåda så pass tydliga bedrägerier är det svårt att begära att man ska kunna avslöja Putins lakejer när de bestämmer sig för hybridkrigföring. Eller försök från andra länder, såsom Iran, att underminera tilliten i det svenska samhället. Det finns gott om "nyttiga idioter" i hela samhället och det är en av vårt totalförsvars viktigaste uppgifter att försöka motverka.

Myndigheterna behöver göra en stor folkbildningsinsats för att öppna ögonen på folk. Att vara källkritisk och misstänksam mot vad man hittar i sociala medier är i förlängningen inte bara ett skydd för en själv utan för hela landet.

ANNONS
ANNONS