Cecilia Rönn: …2023 – året då vi får jämställda förutsättningar?

Sluta ta för givet att kvinnor har ett kall, som gör att de vill jobba utan skälig lön

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Jag var på ett rapportsläpp om jämställda skatter av bland annat Sveriges kvinnoorganisationer. Det var en presentation och analys av rapporten. Den var på många sätt intressant. Men den var också provocerande.

Samtidigt så har jag sista tiden stött på flera fall av kvinnor som har lämnat eller vill lämna sina relationer. De har alla insett att deras ekonomiska förutsättningar är dåliga. De jobbar i så kallade kvinnodominerande yrken med låg lön, de har tagit ut den stora delen av föräldraledighet, de har jobbar deltid för att få ihop familjelivet.

Tillbaka till rapporten om jämställda skatter så visar statistiken att kvinnor har lägre lön, högre andel av sjukskrivningarna, tar ut största delen av föräldraledigheten, har lägre kapitalsparande och lägre andel företagande.

ANNONS

Vad är då lösningen? Är det att lägga högre beskattning på det som till störst del berör män? Mer skatt vid högre inkomster, mer skatt på tex ISK sparande? Vissa hävdar det, jag anser att det är som att sätta plåster på ett sår som inte är rengjort. Det kommer inte lösa grundproblemet.

Som kommunpolitiker fick vi varje år ta del av lönestatistik för kommunen. Det var ofta så att män i kvinnodominerande yrken tjänar mer än kvinnorna. Varför? För att locka till sig män till yrket är svaret jag fått. Detta gör mig otroligt provocerad! Varför ska inte svaret vara att göra yrkena mer attraktiva för alla genom att lönen är högre för alla?

Så tillbaka till rapporten igen. Vissa menade i diskussionen att kvinnor måste välja andra yrken som ger mer betalt. Är det verkligen lösningen? Jag är för valfrihet! Vem du än är så ska du kunna välja det yrke du brinner för och trivs med. Samt leva på lönen från det!

Jag tycker snarare att lösningen är att det nu är dags att börja värdera de yrken med alldeles för låga löner och för dålig arbetsmiljö som ofta är kvinnodominerande och så otroligt viktiga på rätt sätt. Hur kan det vara så att man får mer betalt av att vara hamnarbetare, parkarbetare, sopåkare än att ta jobba i hemtjänsten, som undersköterska på sjukhuset eller på förskolan? För att jobba på flera av dessa yrken så krävs det eftergymnasiala studier. Detta är alla yrken som har varit eller är i offentlig regi. Dessutom så måste vi ha människor som vill jobba med vård och omsorg, som vill utbilda sig till förskolelärare och sjuksköterska. Då är det väl rimligt att dessa viktiga samhällsbärande yrken görs mer attraktiva att välja?

ANNONS

Med rätt lön och rätt förutsättningar för de viktiga yrken som idag är kvinnodominerande skulle de kanske bli mer attraktiva även för män. Kvinnorna i dessa yrken skulle få en större egenmakt med en bättre lön och ekonomi. Det är dags att värdera dessa viktiga yrken för det de är, med en bra lön och bra arbetsvillkor. Det är dags att sluta ta för givet att kvinnor har ett ”kall” som gör att de vill göra dessa viktiga arbeten utan skälig lön och bra arbetsmiljö.

ANNONS