110 år av ansvarstagande och kompromisser

Centerpartiet släppte för några dagar sen en bok för att uppmärksamma att partiet fyller 110 år. Ett normalt år skulle firandet sett annorlunda ut. Hundraårsjubileet firades i Skövde med seminarier och stor bankett. Ett stilla boksläpp med en timmes presentation via länk är vad det blev av årets firande. Boken heter ”På väg framåt under 110 år” och visar på partiets insatser under olika teman. Partiledare Annie Lööf sa att boken lyfter fram ”det politiska hantverkets vardag”.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS

Min kollega Maria Haldesten har varit med och skrivit kapitlet Ett folkligt idéparti. Hon tycker det finns en myt att Centerpartiet består av ideologiskt ointresserade pragmatiker, och lyfter fram att det var oerhört kaxigt att försöka lansera den egna ideologin ekohumanism som skedde i partiprogrammet som antogs 1990. Visst kan det finnas en och annan på lokal nivå som enbart är pragmatiker, men det finns nog i alla partier.

Jag har varit aktiv i Centerpartiet i nästan hela mitt liv och därmed följt utvecklingen. Jag hade förmånen att vara med i partistyrelsen 2000-2011, och var därmed aktiv i förnyelsearbetet som Maud Olofsson drev men som Lennart Daléus startade. Slutade tyvärr när Annie Lööf tillträdde som partiledare och missade därmed den nära insynen i och debaclet kring partiprogramsarbetet 2012. Tror att om samma sak hänt nu när Annie har nio års erfarenhet som partiledare skulle partiet inte backat från vissa kontroversiella synpunkter som man gjorde. Det var främst en fråga om bristande kommunikation och inte om själva innehållet. ”Månggifte” låter ju gräsligt och för tankarna helt fel. Om man i stället förklarat att familjejuridiken behövde moderniseras och anpassas till nya sorters så kallade stjärnfamiljer hade det kanske inte blivit ett sånt liv.

ANNONS

Ansvarstagande lyser som en grön tråd genom partiets historia. Centerpartiet har suttit i nio regeringar sen 1936, under alla årtionden utom 60-talet. Dessutom tillkommer etablerade samarbeten med sittande regeringar, till exempel under finanskrisen på 90-talet och den nuvarande januariöverenskommelsen.

Kompromissen ses som något fint inom Centerpartiet och är en förutsättning för att få inflytande. Det är inte helt lätt att kommunicera i dagens polariserade värld när allt verkar vara svart eller vitt. Men i att vilja ta ansvar ligger också att kunna och vilja kompromissa. Annars står man bara på barrikaderna och skriker. Då märks man, men det händer egentligen inget.

Värden som har hängt med under alla åren är frihet, trygghet, jämställdhet, likvärdighet mellan stad och land och miljöengagemanget. Det är antagligen ingen slump att Centerpartiet var först med att lägga en miljömotion i Sveriges riksdag, 1962. På 70-talet lanserades decentralisering och lokalsamhället och det är inte särskilt långt till dagens ledord om en närodlad politik. Allt hänger ihop med var partiet kommer ifrån.

Självklart finns det också en del negativt att berätta om Centerpartiet, men man talar knappast illa om någon i högtidstal. Det blev dock lite av den varan i lördagens ledarkrönika.

ANNONS