Debattören ger en metafor från kyrkans språk: låt även ogräset komma till oss, det har sitt eget liv och söker inget men ger mångfalt av livskraft.
Debattören ger en metafor från kyrkans språk: låt även ogräset komma till oss, det har sitt eget liv och söker inget men ger mångfalt av livskraft. Bild: Annika Karlbom

Låt det vilda blomma, även vid kyrkan

Så gammal jag är blev jag rörd av dokumentären om Greta, skriver Alf Hjertström.

ANNONS
LocationVarberg|

Vi har daglig uppsikt över Kyrkan i Läjet med kringliggande mark. Kyrkan lever här verkligen upp till sin uppgift att tjäna alla oavsett tro och även de stackare som förlorat den. Barn i olika åldrar samlas till aktiviteter året om på väl tilltagna ytor, samlingssalen fylls regelbundet med besökare och deltagare i olika aktiviteter till såväl andlig som lekamlig spis.

Kyrkorummet är öppet för kör- och ensemble-övningar, högmässor och andra kyrkliga förrättningar som konfirmation, dop, vigslar och begravningar. Vad vi förstår är kyrkan en mycket populär samlingspunkt för inte bara församlingens medlemmar utan en av omlandet eftersökt plats för såväl bröllop och begravningar. Friluftsgudstjänster och tipspromenader med bibelhistoriska teman tillhör också de aktiviteter vi uppmärksammat. Alla kyrkor har här säkert mycket att lära. Vi kan önska oss fler uteplatser som ger fler fredad zon att reflektera, meditera och kanske be var och en på sitt sätt och på sin tro.

ANNONS

En detalj har under detta år stört oss, att just kyrkan låter en robot klippa bort allt grönt och alla vilda örter. Det kan verkligen inte vara kyrkans mening och uppgift. Låt det gröna växa, låt vilda blommor komma till nytta för humlor, fjärilar och alla insekter som sprider livet vidare. Till en insändare som ondgjorde sig om ogräs bland annat i rondeller, vill vi ta en metafor från kyrkans språk: låt även ogräset komma till oss, det har sitt eget liv och söker inget men ger mångfalt av livskraft.

Kommunen ska ha ett erkännande för att väl sköta vår del av kommunen, kyrkan här är en samlingspunkt och riktmärke för. Inga miljöförstörande stadsplaner förstör bilden av det fiskeläge, som bör bevaras till kommande generationer. Vi upplever det rent och snyggt, det mesta fungerar bättre på mindre orter. Social kontroll ger ökad trygghet. Det är bra med påbjuden låg hastighet, men något som berörd myndighet borde uppmärksamma mer är alla de träd, buskar och häckar, som framför allt i gatukorsningar skymmer sikten. Många kommuner brukar inför varje sommarsäsong anmoda fastighetsägare bevaka att inte växtligheten orsakar trafikolyckor. Tyvärr måste sådana uppmaningar följas av kontroller. Trafiksäkerhet behövs även i små idylliska orter med lugn trafik och laglydig befolkning. Jag träffar ibland både besökare och förmenta turister som saknar centralt information om ortens historia och fakta.

ANNONS

Så gammal jag är blev jag rörd av dokumentären om Greta. Om inte ungdomen fortsätter hennes kamp, kan våra grödor och välskötta gräsmattor bli sterila öknar, såna som nu brer ut sej över våra mänskliga syskons livsrum, där den tiden redan är inne.

Alf Hjertström

ANNONS