Jan Olof nilsson
Krönikör
Jan Olof nilsson Krönikör Bild: Ola Folkesson

Jan-Olof Nilsson: Japansk stjärna ”crossar” allt motstånd i Anneberg

Halland för 50 år sedan. 27/5-2/6 1973

ANNONS
LocationHalland|

Efter otaliga turer och åratals planering var det till slut officiellt klubbat och klart att även Varberg kommer att få en golfbana. Detta står klart efter golfklubbens årsmöte på stadshotellet, då medlemmarna enhälligt röstar för förslaget att omgående starta bygget i natursköna Torstorp, Grimeton. Tanken är att allt skall vara klart att tas i bruk 1975. Den som går med i klubben i dag får betala en inträdesavgift om 100 kr och en årsavgift om 225 kr. Dessutom skall medlemmarna skriva på en revers på 3 000 kr som säkerhet för bygget. Kostnaderna till trots tycks intresset vara på topp enligt nyvalda ordföranden, S O Nibelius, som redan påföljande dag får en mängd påringningar med frågor kring medlemskap och bana.

ANNONS

Många tycker nog att det är på tiden att något händer, då Varberg fick sin första golfklubb för mer än ett kvarts sekel sedan. Sedan är det ju alltid en fördel om man har någonstans att spela. Flera försök att få till en bana har gjorts under åren, men det är alltså först nu som det hela realiseras.

Även i Varberg betyder nog Kristi Himmelsfärdsdag vad det låter som, men för många motorintresserade varbergare betyder det även Motocross. Och nu är det dags igen för de årligt återkommande internationella stortävlingarna på Annebergsbanan. Förutom den svenska eliten dyker det upp stjärnor från bland annat Nederländerna, Belgien, Österrike och England. De europeiska topp-åkarna får dock se sig utklassade av Japanen Torao. Ja, tyvärr håller inte maskinen i första heatet, men efter att mekanikerna skruvat isär och ihop den igen under pausen ”crossar” Tarao allt motstånd och visar varför många räknar honom som världens främste. Motorsporten håller sitt grepp om svenska folket och alla regntunga skyar till trots finner drygt 3 000 åskådare det mödan värt att ta sig till Annebergsbanan.

Det nya fritidscentrat vid Eseredssjön i Ätran står nu färdigt att tas i bruk, och redan nästa vecka kommer de första sommargästerna. Det rör sig om en kristen tysk förening, som faktiskt hyrt anläggningen hela sommaren. Bostadsfaciliteterna utgörs av sju stycken moderna så kallade teleskophus om tre rum och kök. Dessutom finns här friluftsgård, en modern simbassäng, motionsspår samt tennisbanor på området, och den som vill fiska eller paddla kanot har alla möjligheter att göra det här i det halländska inlandets kanske främsta friluftsanläggning. Christina Johansson på Ätrans Fritidscenter hoppas att folk skall hitta hit året om. ”För finns det snö någonstans i Falkenbergs kommun, så är det här”, förklarar Christina. Dock inte just nu, hoppas flertalet kristna föreningsanslutna tyskar och en del av oss andra…

ANNONS
ANNONS