Hotell Gästis, Varberg.
Hotell Gästis, Varberg.

Illamående på Hotell Gästis

Varför har hotellet en bild på en massmördare i korridoren?

ANNONS
LocationVarberg|
|

Vi besökte det fina Hotell Gästis i vackra Varberg. Bra rum, rolig inredning, bra restaurang, god egen öl. Men när vi lämnade hotellet blev vi hastigt mycket illamående.

För på bästa plats korridoren hängde en stor hjältebild, en propagandaaffisch föreställande Mao Zedong.

Denna man som var folkrepublikens förste ledaren och envåldshärskare i nästan 30 år. Han är också 1900-talets i särklass största massmördare. Alla historiker, även officiella kinesiska, är idag övertygade om detta.

Beräkningar av antal offer är svåra att göra. Men historikernas uppskattningen ligger mellan 40 miljoner och 70 miljoner döda. Egna landsmän och inte under krig.

De föll i stället offer för otaliga avrättningar av oliktänkande, av massvält under ”Stora Språnget”, ett vansinnigt ekonomiskt projekt som i princip ställde landet utan mat samt Kulturrevolutionen där intellektuella, som kunde antas hota Mao, avrättades i enorma mängder.

ANNONS

Jag påtalade detta för personalen. Jag föreslog även en lösning, nämligen att bilden på Mao skulle ersättas med en på Adolf Hitler. Jämfört med den kinesiske ledaren var han en riktig mysgubbe. Eller slöfock. För Adolf hann ju bara med sex miljoner.*

Personalen log vänligt, som hotellpersonal alltid gör, men lämnade inga kommentarer. Men det verkade inte som de tyckte att bytet till Adolf var en lysande idé. Hellre vill de ha kvar massmördaren Mao på bästa plats i korridoren.

Jag skrev också till hotellet i ärendet, men har givetvis inte fått något svar.

Kommer jag rekommendera Varberg och Hotell Gästis för mina vänner? Nej.

Kommer jag tala om för dem att Varbergs mest omtalade hotell hyllar en massmördare genom att honom i jätteformat på bästa plats? Ja.

Lasse Thulin

*Enligt Nationalencyklopedin var det totala antalet dödade judar mellan 5-6 miljoner under förintelsen. Utöver judarna mördades uppskattningsvis 4–5 miljoner romer, politiska fångar, krigsfångar och andra.

ANNONS