Ett förbud mot aborter är ingenting som räddar liv utan tvärtom något som obevekligen bidrar till lidande och död, skriver Christofer Bergenblock (C).
Ett förbud mot aborter är ingenting som räddar liv utan tvärtom något som obevekligen bidrar till lidande och död, skriver Christofer Bergenblock (C). Bild: Roger Larsson

Grundlagsskydda rätten till abort

För mig är det ingen tvekan om att de krafter som arbetar för att begränsa kvinnors liv och som tar sig rätten att bestämma över kvinnors kroppar är mörka.

ANNONS
|

Svar

på ”Är en normal demokratisk process en attack av mörka krafter?”

Huruvida högsta domstolens beslut i USA vilar på mörka krafter eller inte beror förstås på vilken inställning man har till abortfrågan. Att fredag den 24 juni kommer gå till historien som en mörk dag för miljontals amerikanska kvinnor råder det däremot ingen tvekan om.

Enligt Läkare utan gränser genomförs det omkring 25 miljoner osäkra aborter runt om i världen varje år och dessa resulterar i sin tur i att hundratusentals kvinnor får svåra komplikationer och att tiotusentals kvinnor dör. Ett förbud mot aborter är alltså ingenting som räddar liv utan tvärtom något som obevekligen bidrar till lidande och död. Nu kommer detta att även drabba kvinnor i stora delar av USA.

ANNONS

För mig är det ingen tvekan om att de krafter som arbetar för att begränsa kvinnors liv och som tar sig rätten att bestämma över kvinnors kroppar är mörka. Att man verkar inom ramarna för ett demokratiskt system är tyvärr ingen garanti för att man står upp för mänskliga rättigheter. Det har vi kunnat se många exempel på i historien.

För att skydda kvinnors rätt till sin egen kropp och hindra mörka krafter från att med ett enkelt beslut i Sveriges riksdag kunna ändra på detta, så har Centerpartiet tillsammans med flera andra partiet nu föreslagit att aborträtten ska grundlagsskyddas. Och den lagtexten ska vara så tydligt skriven att ingen domstol i världen kan missförstå dess innehåll.

Christofer Bergenblock (C)

humanist och riksdagskandidat

ANNONS