Kommunledningen skissar på djärva framtidsmodeller med förändrad användning för området från Söderbron och ut mot havet.
På ledarsida i HN hånas planerna utan vidare eftertanke på hur kommunens intäkter uppstår.
Kommunalskatt, statsbidrag och avgifter från boende och företag ger intäkter till kommunen.
På 1980-talet förvärvade kommunen fastigheten där Falkvarv nu ligger i syfte att rädda verksamheten och ca 330 anställningar. Idag är det 37 årsanställda i företaget. Falkenbergs Terminal redovisar 30 årsanställda. Underleverantörer tillkommer.
Bondekooperationen hade för inte många år sedan ca 90 anläggningar för spannmålshantering i Sverige. De flesta är idag avvecklade och på flera platser finns idag icke miljöbelastande företag och boenden. Merparten transporter till och från spannmålshanteringen i hamnen sker hjulburet. Verksamheten blir då lägesoberoende till hamn och tunga transporter kanske inte ska premieras på gator som Peter Åbergs väg och Kristineslättsallén med alla sina rondeller, upphöjda farthinder och övergångsställen.
Tullbroskolan får inte pengar att anlägga paviljonger för att hantera ökat antal elever.
Falkenbergs FF:s nesliga situation behandlas på ledarsidan i HN där det står att läsa att ”spelare och förening bör också känna ett starkt stöd från kommunen och övriga samhället.”
Med ett publiksnitt på 1 337 personer från den 1 juli 2021 är det klart att kommunen genom skatteintäkter får betala kostnaderna för Arenan. Betydande belopp.
Tänk er 1 200 bostäder på norra åstranden i kombination med renare företag än idag plus 600 bostäder på södra åstranden. Innebörden kunde bli mellan 2 500 och 3 000 nya skattebetalare med ett par hundra miljoner i årliga intäkter till kommunen. Då finns utrymme att fortsätta hålla Arenan finansierad plus att betala skolpaviljonger för elever som siktar på annat än att bli fotbollsspelare i tredje högsta divisionen.
Per Svensson, håll hårt i rodret då det blåser!
Skattebetalare i Falkenberg