De barn som föds idag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet.
De barn som föds idag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet. Bild: Christine Olsson/TT

Första jämställda generationen – Vänsterpartiet har förslagen!

Den som vill göra skillnad måste ha förslagen och lösningarna och det har vi.

ANNONS
LocationHalland||

Vänsterpartiet är Sveriges första feministiska parti, vi är numera också riksdagens enda. Det är vi som levererar feministiska förslag och reformer.

Det är bara vi som inte accepterar att alla dessa rika män får skattesänkningar på sjukskrivna kvinnors bekostnad. För så ser strukturen ut, män är rikare än kvinnor, och kvinnor är oftare sjukskrivna än män.

Det har gått hundra år sedan vi vann kampen om rösträtten, ändå ligger kvinnor miljontals kronor efter männen i sammanlagd livsinkomst. Det är hög tid att göra något åt saken.

Den som vill göra skillnad måste ha förslagen och lösningarna och det har vi. Vi har därför formulerat mål, strategier och en tidsplan för när och hur. Vi har helt enkelt bestämt oss. Vi vill att de barn som föds i dag ska bli den första jämställda generationen.

ANNONS

För det första: Bryt den könssegregerade arbetsmarknaden och höj lönerna i offentlig sektor. Inför rätt till heltid, bra arbetsvillkor och rimlig arbetsmiljö i kvinnodominerade yrken. Gör om skattesystemet så att det inte gynnar de rikaste. Män tjänar mer än kvinnor. Män har högre inkomster från kapital. Män äger de stora förmögenheterna. Ett skattessystem för vanligt folk är ett skattesystem för kvinnor.

Vi säger nej till försämrad anställningstrygghet: Vilken 19-årig tjej vågar säga ifrån när chefen tafsar, om hennes anställning hänger på senaste sms:et?

Vi säger nej till marknadshyror: Hur ska den deltidsarbetande ensamstående tvåbarnsmamman kunna betala hyran om den i ett slag höjs med ett par tusen kronor i månaden?

För det andra: Det behövs mer resurser till välfärden för att kunna anställa fler arbetskamrater. Korta arbetstiden – vi vill ha tid över för familj och fritid. Gör om pensionssystemet i grunden för att få rättvisa pensioner.

För det tredje: Modernisera föräldraförsäkringen. Med anständiga anställningsvillkor, en stark offentlig välfärd och ett rättvist skattesystem kommer vi långt på vägen mot målet om den första jämställda generationen. Men vi behöver samtidigt lagstifta om ett jämställt uttag av föräldrapenningen - det har en stor inverkan på mäns och kvinnors livsinkomster.

De barn som föds i dag ska växa upp och bli de första där deras kön inte avgör vad de tjänar, vilket jobb de har, hur deras föräldraskap ser ut eller hur mycket de gör av hushållsarbetet.

ANNONS

Vi säger ja till jämlika livsvillkor – vi arbetar stenhårt för jämställdhet mellan kvinnor och män, det gör ett feministiskt parti!

Lasse Erlandsson (V)

Kajsa Lissel (V)

Gerhard Eriksson (V)

Kjell-Erik Karlsson (V)

Ingela Svensson (V)

Björn Mellqvist (V)

Vänsterpartiet Varberg

ANNONS