En företagares julsaga

Politikern och företagaren talas vid i kristider.

ANNONS
LocationHalland|

Det snöar ymnigt, barnen leker utanför fönstret och politikern sitter vid sitt skrivbord. Det knackar på dörren och när politikern öppnar står den lokala småföretagaren där och ber om att få tala om ”ett mycket angeläget ärende”. Motvilligt låter politikern företagaren komma in i värmen.

- Men det får gå fort!

Företagaren säger att det är tuffa tider nu. Pandemi, krig, elkris, kostnadsökningar (någonstans där slutar politikern lyssna och börjar tänka på julkorven i stället), regelbörda och personalkostnader.

- ”Kan du hjälpa mig?”

Företagaren samlar sig och Politikern får höra att småföretagare är ett tufft släkte som ogärna tar emot allmosor, men som just nu skulle behöva betala lite mindre i skatt. 60 timmars arbete i veckan är det normala, varav 10 timmar är administration.

ANNONS

- Kan du snälla lätta vår börda?

Politikern tittar upp, rätar på sig, och säger att det sannerligen är svåra tider nu, men att alla då måste göra sitt för att lindra landets ekonomiska börda. Att då underlätta för företagen när alla andra har det svårt, det går minsann inte. Jag vet ditt bästa, gå nu, säger politikern.

Samma natt väcks politikern som av en vålnad klädd i konkurskedjor.

Det första spöket visar under sitt besök hur politikern byggde sin första valkampanj på småföretagen och kallade dem för samhällsbyggare som gör landet rikare. Detta tappades bort och började handla om fler regler och vilka skatter politikern behövde till alla utlovade satsningar.

- Sluta!

Det andra spöket ser ut som vilken nyhetssändning som helst. Det visar företagare som tvingas säga upp personal eller till och med stänga ned sitt livsverk under ökad regelbörda, högt skattetryck och skyhöga elpriser.

- Sluta!

Det tredje spöket visar ett fattigare land, hur företag efter företag lagt ned sin verksamhet och samhällen sakta förtvinar. Få nya företag startas och den negativa spiralen får allt högre fart, arbetslösheten ökar och skatteintäkterna minskar.

- SLUTA!!!

Politikern vaknar upp i en säng blöt av svett. Nu krävs handling. Politikern sätter sig vid skrivbordet och tar bort regler. Först en onödig regel, fem, sedan tio. Innan morgonkaffet ses skattetrycket över – inte en onödig krona ska tas från företagen.

ANNONS

När kaffet är klart fyller politikern en termos och går hem till Företagaren. En yrvaken företagare öppnar och politikern ber om att få komma in och bjuda på lite kaffe. Företagarens svar kommer direkt. Ja, men det får gå fort. Jag har ett företag att rädda!

Louise Lejestrand

ordförande Företagarna Varberg

Stefan Arvidsson

ordförande Företagarna Falkenberg

Marie Axtelius

regionchef Företagarna Halland

ANNONS