Rätten till liv är den grundläggande mänskliga rättigheten, förutsättningen för alla de andra, skriver insändarskribenten.
Rätten till liv är den grundläggande mänskliga rättigheten, förutsättningen för alla de andra, skriver insändarskribenten. Bild: Kallestad

Den tredje advent är livets söndag

Vad hade hänt på svenska äldreboenden under pandemins värsta tid om aktiv dödshjälp varit tillåten?

ANNONS
LocationHalland|

Den tredje advent, i år den 12 december, firas livets söndag i många av landets kyrkor. Syftet är att främja människolivet från befruktningen till den naturliga döden. Det handlar alltså om det kristna ansvaret att alltid främja människolivet och dess absoluta okränkbarhet.

I advent förra året var det 19 kristna samfund och organisationer som deltog. Initiativet till Livets söndag, som firas den tredje advent sedan 20 år tillbaka, togs av Stockholms katolska stifts biskop, Anders Arborelius. Sedan dess har många andra samfund anslutit sig till firandet som växer i omfattning.

Livet börjar vid befruktningen, det ser forskarna som ett biologiskt faktum. Då bildas en ny människa med eget dna, där kön och ögonfärg redan är bestämda. Rätten till liv är den grundläggande mänskliga rättigheten, förutsättningen för alla de andra. Den barnmorska som inte vill delta vid abort har en grundlagsskyddad rättighet att slippa – samvetsfrihet. Det gäller dock inte i Sverige, där två barnmorskor i praktiken fått yrkesförbud och nu arbetar i Norge.

ANNONS

I över 2000 år har den Hippokratiska eden varit den etiska riktlinjen för läkare. Att bota, lindra, trösta, aldrig döda, ens vid hot. Nu höjs allt starkare röster i Sverige för att införa dödshjälp. Utvecklingen i länder som Nederländerna, Belgien och Kanada visar att det är ett sluttande plan. Sedan lagen väl är på plats, utvidgas tillämpningen efter hand allt mer. Vad hade hänt på svenska äldreboenden under pandemins värsta tid om dödshjälp hade varit tillåten?

Jan Sture Neuman

ANNONS