Olof Palme fördömde USA:s bombningar i Vietnam, skriver insändarskribenten. På bilden från 21 februari 1968 demonstrerar dåvarande utbildningsminister Olof Palme och den nordvietnamesiska ambassadören i Moskva Nguyen Tho Chyan sida vid sida mot USA:s krig i Vietnam.
Olof Palme fördömde USA:s bombningar i Vietnam, skriver insändarskribenten. På bilden från 21 februari 1968 demonstrerar dåvarande utbildningsminister Olof Palme och den nordvietnamesiska ambassadören i Moskva Nguyen Tho Chyan sida vid sida mot USA:s krig i Vietnam. Bild: PRESSENS BILD

Återupprätta alliansfriheten!

Upprustning och krig kan aldrig skapa fred.

ANNONS
LocationHalland||

Sverige var tidigare en fredens röst. Olof Palme fördömde USA:s bombningar i Vietnam, stödde kampen mot apartheid i Sydafrika och verkade för att Norden skulle vara en kärnvapenfri zon. Sverige var ett av länderna som tog initiativ till FN konventionen om förbud mot kärnvapen. Nu efter påtryckningar från USA vägrar riksdagen att underteckna förbudet. Följer också uppmaningen att använda 2% av BNP till militär upprustning anpassad efter Natos krav. Då behöver Sverige lägga nästan100 miljarder/år till militären. Krigsindustrin gnuggar händerna. De pengarna behövs till att rusta upp skola och vård istället.

Med värdlandsavtalet med Nato och riksdagens beslut att skicka vapen till Ukraina bryts en lång tradition av alliansfrihet i fred och neutralitet i krig. En linje som har hållit oss utanför två världskrig.

ANNONS

Rysslands folkrättsvidriga krig mot Ukraina är oförsvarbart och måste fördömas av alla fredsvänner. Ryssland bör omedelbart stoppa kriget och dra tillbaka sina trupper.

I krigets spår pågår nu en massiv propaganda för ett medlemskap i Nato så kallade” försvarsallians”. Det är tyst om att Nato har bombat sönder Afghanistan och Libyen två länder som inte angripit något Nato-land och där Sverige skamligt nog deltagit i förstörelse. Detta är en farlig politik.

Krig beror inte på ondska eller galenskap i bakgrunden finns krassa politiska och ekonomiska intressen. Upprustning och krig kan aldrig skapa fred. Nu krävs eld upphör och förhandlingar om fredliga och diplomatiska lösningar, med respekt för folkrätt och rättvisa. Samtidigt behöver fredsrörelsen gå samman med krav som: Nej till Krig! Skriv under FN-konventionen mot kärnvapen! Nej till vapenexport! Ja till alliansfrihet! Nej till Nato!

Ulla Olsson

kommunistiska partiet Varberg

ANNONS