Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.Nyheter med närvärde

Anställda på Elmo hoppas på ny ägare

Omkring 250 anställda riskerar att förlora sina jobb efter Elmo Leathers konkurs. Deras hopp står nu till att konkursförvaltaren hittar en ny ägare som vill driva verksamheten vidare.

Produktionen har fortsatt som vanligt efter konkursbeskedet i torsdags förra veckan.

– Vi jobbar på tills konkursförvaltaren säger något annat. Vi har fulla orderböcker, säger Jonas Edentoft, ordförande för IF Metall, facket som organiserar ungefär 170 av Elmos anställda.

Ett franskt och ett italienskt företag uppges vara intresserade av att ta över Svenljungaföretaget.

– Får vi bara vara kvar här i Svenljunga så spelar det ingen roll vem som blir ny ägare. Folk är rätt positiva och tror att någon av intressenterna är beredda att ta över, säger Edentoft.

Elmo Leather har inte haft för lite att göra. Huvudproblemet är att världsmarknadspriset på råhudar har fördubblats vilket lett till stora förluster eftersom företaget inte kan kompensera för prisökningen när man säljer vidare till kunderna.

Tillverkningen av läder till Volkswagen och Volvo utgör huvuddelen av produktionen. Det är framför allt försäljningen till bilindustrin som intressenterna är ute efter.

En lösning som innebär att en ny ägare tar över kan inte vänta för länge eftersom pengarna fortsätter att rinna ur företaget. Bara utgiften för hudinköp ligger på 1,5 miljon kronor om dagen.

Företaget har bland annat bankskulder på 200 miljoner kronor.

På måndagen fick de anställda och deras fackliga representanter besked om att konkursförvaltaren Per Settergren från advokatfirman Vinge i Göteborg har för avsikt att driva produktionen vidare. Han går nu in i förhandlingar med intressenterna.

Inga anställda hade på måndagen varslats om uppsägning.