Vi sparar data i cookies, genom att
använda våra tjänster godkänner du det.

Även sökande som inte antagits till studier inom naturvetenskap och teknik på Örebro universitet fick ett välkomstmejl. Arkivbild.
Även sökande som inte antagits till studier inom naturvetenskap och teknik på Örebro universitet fick ett välkomstmejl. Arkivbild. Bild: Bertil Ericson/TT

Alla fick välkomstmejl av Örebro universitet

Samtliga sökande till program och kurser på institutionen för naturvetenskap och teknik vid Örebro universitet fick ett välkomstmejl – även de som inte blivit antagna.
– Det är inte vad som var avsikten. Det är ett beklagligt misstag, säger Peter Johansson, prefekt på institutionen, till TT.

Enligt Peter Johansson beror misstaget på den mänskliga faktorn. Totalt handlar det om mellan 4 500 till 5 000 utsända mejl som skickades ut till alla som sökt enstaka kurser och program.

– I inledningen i mejlet står det "välkommen, du är antagen" och det är förstås väldigt, väldigt olyckligt.

Han understryker att det utsända mejlet inte handlar om ett antagningsbesked. Det innehåller praktisk information och var bara avsett för dem som har antagits.

Dementi har gått ut

Välkomstmejlet skickades på fredagsmorgonen. Under dagen har det mejlats ut en dementi till samma adresser, även till dem som verkligen har antagits.

– De som faktiskt har antagits ligger någonstans mellan 2 500 till 3 000.

I meddelandet står det att det är antagningsbeskedet på hemsidan antagning.se som gäller, enligt Johansson.

Om de som har antagits och nu fått en dementi också ska få en ny uppdatering i nästa vecka törs han inte svara på.

– Informationen är ju korrekt men om det sekundärt har skapat någon förvirring hos de som antagits, och om en ny uppdatering behövs eller inte, ska vi givetvis reda ut.

Många hörde av sig

Under dagen har universitetet tagit emot många samtal från studenter. Framför allt handlar det om studenter som redan kommit in på andra universitet.

– Det har varit många som har uppmärksammat felet och som har ringt till vår växel, säger Jesper Mattsson, pressansvarig på Örebro universitet.

TT: Är det många som varit upprörda?

– Det vet jag inte, men det är många som har hört av sig under dagen.

TT: Vet ni hur många som inte borde ha fått mejlet?

– Det är knepigt att räkna ut hur många som borde ha fått och inte borde ha fått mejlet och vi har inte lyckats få fram det i dag.