Vi sparar data i cookies, genom att använda våra tjänster godkänner du det.

Riktig journalistik gör skillnad.

Här, på baksidan av villan, sprang tjuvarna ut. Deras dåvarande hund sprang efter. I dag har de Tess som håller vakt.

20 minuter - sedan var Lottas hem länsat

Lotta Gemrud Berntsson och hennes familj lämnade hemmet i tjugo minuter. Det räckte för att komma hem till en brottsplats.

Under det mörka halvåret ökar bostadsinbrotten i hela Sverige. En som vet det alltför väl är Lotta Gemrud Berntsson som bor med sin man i Trönninge. Det var i mitten av oktober 2010 som de lämnade hemmet för att handla på macken i Lassabacka. 
– Vi hade varit borta hela dagen och då hade hunden fått vara hemma och vakta. När vi kom hem insåg vi att vi behövde handla lite och då fick hunden följa med oss, säger hon.
Med facit på hand hade de inte tagit med sig hunden till macken. 

Kort händelseförlopp
Trots att de bara var hemifrån i tjugo minuter kom de hem till ett uppochnedvänt hus. 
– Jag öppnade dörren, och hunden gav direkt ifrån sig ett jaktskall och sprang rakt ut på baksidan. Jag ropade in henne igen för jag förstod att det hade hänt något allvarligt.
Lotta och hennes man ringde direkt till polisen. 
– De var här jättesnabbt. Jag ville gå in i mitt sovrum och se vad de hade tagit, men jag förstod att man inte skulle göra det för att inte förstöra spår, säger hon. 

Känslomässigt värde
Tjuvarna hade dragit ut Lottas och hennes mans nattduksbord och slängt ut allt de inte ville ha på sängen. Med sig fick de ungefär 10 000 kronor i olika utländska valutor, musikspelare och smycken. Totalt fick de med sig saker för 50 - 70 000 kronor.
– Försäkringsbolaget täckte mycket av den ekonomiska förlusten, men den känslomässiga biten går inte att täcka. Jag hade mycket smycken jag fått i arv, gamla förlovningsringar och så, säger hon. 
En lång tid efter inbrottet mådde Lotta dåligt och fick svårt att sova.
– Känslan av att det hade varit några där och rotat i vårt privatliv... Det var fruktansvärt, säger hon. 
Efteråt målade de och tapetserade om i sovrummet. 
– Vi ville känna att det inte fanns något kvar som de pillat på.
Inbrottet skedde under en period då Trönninge drabbats av en inbrottsvåg. I efterhand har familjen installerat larm och är mer noga med att ha hunden hemma som vakt.
Enligt Linda Edman, polisansvarig för Grannsamverkan i Varberg, beror ökningen av inbrott under det mörka halvåret inte bara på att tjuvarna skyddar sig i mörkret. En hel del sker även mitt på blanka dan. 
– Till viss del beror det på att det är kallare ute och färre människor i rörelse som ser vad de gör, säger Linda Edman.

Texten har tidigare varit publicerad i Varbergsposten