Till vänster om gamla E6 Ålyckans Fastigheters mark, till höger Holgerfastigheters mark.
Till vänster om gamla E6 Ålyckans Fastigheters mark, till höger Holgerfastigheters mark. Bild: Håkan Johansson

Katarina Erlingson: Orättvisa kan slå tillbaka i Falkenberg

Nu visar sig problemen med att Falkenbergs kommun behandlar företag olika. Det kan tyckas riskfritt att göra en deal med Ekängengruppen och de andra företagen som bildar Ålyckan Fastigheter, ingen skulle väl kunna komma på det. Men när det nu kommit fram i HN:s granskning väcker det ont blod hos andra företag.

Detta är en text från HN:s ledarredaktion. Ledarredaktionen arbetar självständigt men delar Centerpartiets ideologiska värderingar.

ANNONS
|

Att uppleva att man blir orättvist behandlad av kommunen är definitivt inte bra för företagsklimatet. Men Falkenbergs kommun kanske tycker att man har en bra fallhöjd när man ligger i toppskiktet i Sverige i Svenskt Näringslivs företagsranking? Eller så kommer man att hitta på någon annan lösning för att Holgerfastigheter ska bli på bättre humör, det kanske är så kommunen jobbar? Klia varandra lite på ryggen så blir det bra för nästan alla?

Holgerfastigheter fick bara en schablonersättning på 80 kr kvadratmetern för att släppa ifrån sig mark till en cykelväg. De var inte nöjda och försökte strida mot kommunen men föll till föga efter påtryckningar från kommunen.

ANNONS

– Jag skulle bara sälja min mark för 80 kronor per kvadratmeter och fick inte förhandla om priset. Om andra aktörer fått fler favörer känns det inte som att kommunen behandlar oss lika. Som aktör eller berörd så är det en dålig magkänsla om det skulle vara så att vissa aktörer får en behandling och vi en annan. Det känns sådär, säger vd Lennart Bengtsson.

Per Svensson (S), kommunstyrelsens ordförande, försöker vifta bort skillnaden i behandling av företagen, men det är verkligen inte bra om det uppfattas att kommunen kör med dubbla kort. Holgerfastigheter har skrivit under avtalet och vd:n inser att man får stå sitt kast, men att han kanske ändå bråkar för att markera. I ett gott samarbetsklimat kan företag släppa ifrån sig marken innan förrättningen är klar hos Lantmäteriet, men i det här läget finns det knappast ett incitament för Holgersfastigheter att vara ”snälla”.

Avtalshärvan är klassad som korruption av professor i förvaltningsrätt Olle Lundin och kommunen har gett en advokatfirma i uppdrag att undersöka vad som kommit fram i HN:s granskning. Effekten av avtalshärvan är så mycket större än det olagliga. Att andra företag känner sig förfördelade och orättvist behandlade är en skada som är svår att mäta. Det handlar om moral och förtroende. Falkenbergs kommun slår sig gärna för bröstet över sitt förment goda företagsklimat men när det blir känt att oegentligheter förekommer kan det slå tillbaka å det grövsta.

ANNONS

Konstigt nog är det relativt tyst efter HN:s avslöjande. Inga avgångskrav, ingen upprördhet i sociala medier, tyst helt enkelt. Vad det står för kan man förstås spekulera i. Men om företagen upplever sig orättvist behandlade kan det skapa en negativ spiral vilket inte är bra för varken kommunen som organisation eller för kommuninvånarna. Så var transparenta, lägg korten på bordet och se till att kommundirektören tar timeout.

ANNONS