Lagom till midsommar – priset på jordgubbar på väg neråt

Jordgubbarna kom rekordtidigt i år och plantorna på Vareborgs marker dignar av röda bär. För konsumenterna är det goda nyheter, men inte nödvändigtvis för odlarna.
– Det är inte är hur mycket jordgubbar det blir utan vad man har på kontot som avgör om det har varit en bra säsong, säger Kenneth Andersson, delägare i Vareborgs Bärodling AB.

ANNONS
|

I påskas var Vareborgs ägarduo, äkta makarna Kenneth och Birgit Andersson, på semester i Tyskland.

– Det fanns redan tyska jordgubbar på marknaderna, och vi sa till varandra att vi nog får gå ut och titta på fälten när vi kommer hem, berättar Kenneth, och fortsätter:

– Och vi hittade jädrar i mig jordgubbar. Det var i slutet på april, och vi började plocka i början på maj. Det har jag aldrig varit med om, att de kommer så tidigt.

Månaderna dessförinnan hade visserligen varit kalla, frostnätterna avlöste varandra, men också ovanligt soliga.

– Då blir det rena växthusen i odlingstunnlarna. Temperaturen sticker snabbt upp till tjugo grader och väcker jordgubbarna till liv.

ANNONS

Sjunkande priser till midsommar

I mitten på juni finns det fortfarande gott om bär på Vareborgs ägor, och likadant verkar det se ut i resten av landet. Goda nyheter inför midsommar – åtminstone i konsumentledet.

– Alla säger att jordgubbarna alltid blir dyrare kring midsommar, men jag har ju varit med om att de sjunkit tio kronor för att det har varit så otroligt gott om bär. Och nu går priserna ner igen, säger Kenneth, som alltså inte bara gläds åt den goda skörden.

– Det är inte är hur mycket jordgubbar det blir utan vad man har på kontot som avgör om det har varit en bra säsong. 2020 var det ont om jordgubbar, det frös bort jättemycket, men priserna då var helt fantastiska.

Det har inte alltid varit lätt, vissa år har Kenneth Andersson tvingats köra lastbil på vintrarna för att få ekonomin att gå ihop. Men sedan makarna la om odlingen, till droppbevattning i upphöjda plantbäddar, är förtjänsten numer god.

Omsätter över 20 miljoner

Froståret 2020 var särskilt bra. Bolaget omsatte 25,7 miljoner kronor, nästan fem miljoner kronor mer än året dessförinnan, samtidigt som vinsten mer än fördubblades. 2,1 miljoner kronor 2019 blev nära 5 miljoner år 2020.

Vareborgs jordgubbskafé, som öppnade 2017 och snabbt blivit ett omåttligt populärt besöksmål, har också varit en starkt bidragande faktor till det positiva ekonomiska resultatet.

ANNONS

– Vi har ökat med 50 procent varje år sen vi öppnade, så i år kan det ju inte öka 50 procent till. Men det har vi å andra sidan sagt hela tiden. Det är helt otroligt alltså.

Men det är inte bara muntra miner på Vareborg – orosmoln tornar upp sig vid horisonten. Pandemin och kriget i Ukraina har fått priserna på diesel, gödsel och arbetskraft att skjuta i höjden, och bygget av Varbergstunneln har också fått kännbara konsekvenser för de båda bärentreprenörerna.

Fråntagna odlingsmark

Trafikverket har tagit stora delar av deras ägor i anspråk, och numer är man hänvisad till att arrendera mark av välvilliga grannar.

– De har tagit halva gården nu. Vi får väl tillbaka lite när de är klara, men inte allt, säger Kenneth och suckar.

– Det är klart att jag förstår att enskilda personer inte kan stå i vägen för stora samhällsprojekt, men det är på vilket sätt man blir behandlad också. Jag sa till Trafikverket att jag inte vill ha pengar, ge mig mark i stället. ”Vi får se vad som blir billigast”, svarade de.

Hur känns det att bli fråntagen det man själv byggt upp?

– Ja det kan du ju räkna ut själv. Det är tråkigt. Vi är ju snart pensionärer, men det hade varit roligt om nästa generation hade möjlighet att ta över.

ANNONS
ANNONS