Kristerssons press på Socialdemokraterna: Gör Nato till en valfråga

Om inte Socialdemokraterna ändrar sig om medlemskap gör Moderaterna Nato till en valfråga. Men partiledaren Ulf Kristersson vägrar att kalla det för ett ultimatum, utan ett löfte.
– Skulle något av det kräva grundlagsändring, då ska man göra det också naturligtvis, säger han.

ANNONS
|

En knapp vecka har gått sedan statsminister Magdalena Andersson (S) bjöd med Moderatledaren Ulf Kristersson på Nato-övning i Norge.

Visade enighet, inför omvärlden och svenska soldater.

– Jag åkte med glädje med Magdalena Andersson upp till Nordnorge och träffade svenska officerare och soldater. Men ska man samarbeta måste man tala i klartext också, säger Ulf Kristersson, när GP träffar honom under partiets Sverigemöte i Örebro.

Klartext innebär att om Moderaterna tar regeringsmakten efter valet och det finns en majoritet i riksdagen för ansökan om Nato-medlemskap, så kommer de att ansöka om medlemskap. Att Socialdemokraterna inte längre ska ha veto i frågan. Något Ulf Kristersson gick ut med i en debattartikel i DN, strax innan de två statsministerkandidaterna åkte på övning ihop.

ANNONS

– För mig är det här en ödesfråga i det här läget vi är i just nu. Att vi ska vara allianslösa, ensamma är för mig helt otänkbart.

I så fall kan Sverigedemokraterna komma att bli avgörande i frågan om medlemskap i försvarsalliansen. Det parti som Moderaterna inte vill se i en regering, delvis på grund av dess utrikes- och säkerhetspolitik.

Dagen före Rysslands invasion av Ukraina besökte Kristersson Finland. Träffade presidenten Sauli Niinistö och politiska vänner. Han säger att det redan då var helt uppenbart att landet i och med det ökade hotet förde en öppen diskussion om ett medlemskap i Nato.

– Då tyckte jag att det var uppenbart att Sverige inte får bli den här passiva parten som räknas bort för att vi bara sitter tysta, och gör ingenting. Socialdemokraterna har under längre tid tyckt att så länge de säger nej är inte frågan på tapeten. Det tycker inte jag är en rimlig hållning längre, säger Ulf Kristersson.

Statsminister Magdalena Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte militärövningen Cold Response utanför Narvik.
Statsminister Magdalena Andersson och Moderaternas partiledare Ulf Kristersson besökte militärövningen Cold Response utanför Narvik. Bild: Anders Wiklund/ TT

Att Moderaterna vill gå med i försvarsalliansen är inte nytt, men partiet har länge drivit linjen att det krävs en bred parlamentarisk majoritet för att Sverige ska ta det steget. Det har varit praxis i svensk politik att de två stora regeringsbärande partierna ska vara överens i avgörande säkerhetspolitiska beslut. Det handlar om att säkerhetspolitik inte är något man brukar vilja ska svänga från val till val, beroende på vem som för tillfället styr.

ANNONS

Bildt: Krävs brett stöd

I en intervju i P3 tidigare i veckan sade Carl Bildt, före detta moderat statsminister och utrikesminister, som ses som något av en expert i utrikes- och säkerhetspolitiska frågor, och hålls högt i partiet, att det inte räcker med en rösts övervikt för att Sverige ska gå med i Nato.

– Det här är inte något man gör med en rösts övervikt, eller lottar i riksdagen, vare sig i Finland eller Sverige. Det förutsätter att alla de stora partierna är eniga om det steget. Och då ska man ta det steget med viss bestämdhet, snabbhet och styrka, sa han till P3.

Carl Bildt sade också att säkerhet bör vara av överordnat intresse och att han hoppas att man kan resonera sig fram till något där alla stora partier är eniga.

Ulf Kristersson menar dock att hans och Carl Bildts linje inte skiljer sig åt.

– Jag uppfattar inte att det är någon skillnad alls. Han uttrycker precis det jag önskar. Jag skulle vilja att vi gör det här i bred politisk enighet, utan politisk strid. Gärna före valet. Det uppfattas som att vi vill ha det som en valfråga. Tvärtom, verkligen inte. Ska vi lösa den före valet blir det inte en valfråga.

ANNONS

– Han sade också att ska det vara före valet måste det vara bred enighet. Så länge vi har en socialdemokratisk regering finns det inga andra möjligheter. Det jag sade: efter valet, om det finns en majoritet som vill gå med i Nato, kan inte en socialdemokratisk minoritet stoppa den saken längre.

Ulf Kristersson vill inte kalla det ett ultimatum att göra Nato till en valfråga om inte Socialdemokraterna ändrar sig om medlemskap. ”Det är snarare ett löfte. En deklaration, att det här är en viktig fråga”, säger han.
Ulf Kristersson vill inte kalla det ett ultimatum att göra Nato till en valfråga om inte Socialdemokraterna ändrar sig om medlemskap. ”Det är snarare ett löfte. En deklaration, att det här är en viktig fråga”, säger han. Bild: Mia Höglund

Hoppas ännu på Socialdemokraterna

Ulf Kristersson säger att han fortfarande hoppas partierna ska komma överens brett, och att det ska ske innan valet. Och han tycker sig se en rörelse mot Nato även inom socialdemokratin.

– Om inte kommer vi ändå tycka att vi ska gå med i Nato. Och ingen gång har väl frågan varit mer aktuell i en valrörelse än den här gången. Att inte prata Nato i den här valrörelsen, om vi fortfarande är oeniga, vore helt oseriöst. Att avstå från den kanske viktigaste säkerhetspolitiska frågan under min livstid vore helt otänkbart, säger Ulf Kristersson.

För några veckor sedan sade du att du inte tänker ställa något ultimatum. Är det inte det du gör nu när du säger att ni går fram om inte S ändrar sig?

– Det är snarare ett löfte. En deklaration, att det här är en viktig fråga. För mig är det fullständigt otänkbart att Finland går med eller tar ett tydligt steg, medan Sverige står utanför. Det är otänkbart.

ANNONS
Ulf Kristersson vill att både Sverige och Finland gemensamt går med i Nato. ”Sedan kan man tänka sig allra möjliga teoreriska alternativ till detta”, säger han.
Ulf Kristersson vill att både Sverige och Finland gemensamt går med i Nato. ”Sedan kan man tänka sig allra möjliga teoreriska alternativ till detta”, säger han. Bild: Mia Höglund

Han säger att Finland nog har tröttnat på Sveriges passivitet i frågan. Att de inte kan hänga upp sitt beslut på Sverige.

– De uppfattar Sverige som en passiv partner, som man inte kan gå i takt med, säger Ulf Kristersson.

Det finns en risk att Finland får ett felaktigt intryck av vad som är en genuin svensk ståndpunkt. Om en svensk statsminister säger att ett Nato-medlemskap skulle destabilisera, är det alltså inte Sveriges uppfattning.

Moderatledaren ser en risk att Finland uppfattar Sverige som mer Nato-kritiskt än landet egentligen är på grund av Socialdemokraterna.

– Det finns en risk att Finland får ett felaktigt intryck av vad som är en genuin svensk ståndpunkt. Om en svensk statsminister säger att ett Nato-medlemskap skulle destabilisera, är det alltså inte Sveriges uppfattning. Det är inte det. Möjligtvis socialdemokratins uppfattning, men inte mer än så.

Var det delvis därför ni gick ut med detta nu, för att visa för Finland?

– Det är väldigt viktigt att Finland och andra länder i Nato får klart för sig att när Sverige uttrycker en lite kortfattad, allmänt negativ uppfattning, är inte det Sveriges uppfattning. Det är möjligen Socialdemokraternas uppfattning, och kanske Miljöpartiets och Vänsterpartiets, men det är inte Sveriges uppfattning. Och det är otroligt viktigt att den distinktionen görs.

Du lyfter ofta Finland. De breda diskussionerna, viljan att enas. Gör inte du tvärtom om ni ansöker om Nato-medlemskap om ni vinner valet, även om det inte finns en bred majoritet?

ANNONS

– Nej, det tycker inte jag, för även i Finland har det varit väl känt vilka som är för medlemskap och vilka som är emot. Man måste börja med att ha en ståndpunkt. Det är inte konstigare att jag uttrycker vår ståndpunkt att jag är för Nato och att vi kommer göra allt för att gå med i Nato än att Socialdemokraterna uttrycker att de är emot.

– Det blir inte större enighet av att minoriteten säger att de tänker göra allt för att stoppa Nato-medlemskap, än att jag säger att vi kommer göra allt vi kan för att gå med.

Ulf Kristersson, partiledare, Moderaterna, i Örebro.
Ulf Kristersson vill hellre att Nato-frågan avgörs innan valet. Men annars vore det oseriöst att inte prata om frågan i valrörelsen, menar han. Bild: Mia Höglund

Osäkert om vallöftet håller

Samtidigt finns en osäkerhet kring om det faktiskt går att gå med utan större enighet i frågan, eller om det här sätter käppar i hjulet för Moderaternas vallöfte. I en intervju i Sveriges Radio säger Konstitutionsutskottets vice ordförande Hans Ekström (S) att det krävs att minst tre fjärdedelar av riksdagsledamöterna röstar ja för att beslutet ska vara giltigt. I så fall ser det svårt ut att gå med i Nato utan Socialdemokraterna.

– Man kan inte börja i formfrågan, jag tycker att Socialdemokraterna just nu gör allt för att slippa diskutera sakfrågan. Är vi tryggare om vi är med i Nato, eller utanför Nato.

ANNONS

– Min bild är att finns det en majoritet i Sveriges riksdag som vill gå med i Nato, då startar processen att gå med i Nato. Sedan är det klart att man tar hänsyn till exakt vilka lagförändringar ett Nato-medlemskap skulle kräva av Sverige. Skulle något av det kräva grundlagsändring, då ska man göra det också naturligtvis, säger han.

LÄS MER:Statsministern om kriget och Putins misslyckande

LÄS MER:Förtroendet för statsministern ökar stort

LÄS MER:Zelenskyjs tack till Sverige: ”Representerar frihet”

LÄS MER:Kritiserar regeringen för passkaoset: "Klantat till det”

Nato och de svenska partierna

Socialdemokraterna, Miljöpartiet och Vänsterpartiet är emot ett medlemskap i Nato.

Moderaterna, Liberalerna, Kristdemokraterna och Centerpartiet är för.

Sverigedemokraterna vill se en Nato-option, alltså att Sverige håller det öppet för att eventuellt gå med någon gång i framtiden. Under Ukrainakriget har SD också sagt att de inte utesluter att gå med om det säkerhetspolitiska läget kräver det.

SD ser ut att bli avgörande för Moderaterna, om de tar regeringsmakten och vill driva frågan om Nato-medlemskap.

Missa inte det senaste om valet 2022

Nu kan du få alla politiknyheter, reportage och analyser som en notis direkt till din telefon genom att klicka på följ-knappen vid taggen Val 2022. I mobilen finner du den under artikeln och på sajt överst till höger om artikeln.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS