Vårdförbundet Hallands ordförande Margot Kamruddin är kritisk till att regionen vill locka vårdpersonal att jobba under semestern, men regionens HR-direktör Cristine Karlsson menar att man måste göra vad man kan för att lösa sommarbemanningen.
Vårdförbundet Hallands ordförande Margot Kamruddin är kritisk till att regionen vill locka vårdpersonal att jobba under semestern, men regionens HR-direktör Cristine Karlsson menar att man måste göra vad man kan för att lösa sommarbemanningen. Bild: Vårdförbundet Halland, TT och Region Halland

Så ska vårdpersonal lockas att jobba på sommarsemestern

Även i år vill Region Halland locka vårdpersonal att jobba under sommarsemestern genom att erbjuda rejäla bonusar. Men Vårdförbundet är kritiskt till sättet att lösa bemanningen.
– Vi står inte bakom det här. Våra medlemmar är trötta och behöver sin ledighet, säger ordförande Margot Kamruddin.

ANNONS
|

Under många år har så kallad ”särskild ersättning” varit ett sätt för vården att lösa de sista pusselbitarna i sommarbemanningen. Tidigare lockades vårdpersonal att skjuta på hela semesterveckor och kunde då tjäna upp mot 35 000 kronor extra.

Från och med 2019 bygger systemet istället på att vårdpersonal kan ta enskilda pass under sin semester. Beroende på om passen ligger på dagtid, kvällar, nätter eller helger så utgår olika ersättningar, som mest 2,4 gånger timlönen utöver den vanliga grundlönen. Även föräldralediga och pensionärer lockas med olika ersättningar.

– Vi är helt överens med facken om att semester och återhämtning alltid är viktigt, inte minst i år. Samtidigt måste vi ha en välfungerade hälso- och sjukvård även under sommaren, konstaterar Cristine Karlsson, Region Hallands HR-direktör.

ANNONS

Tror färre kommer nappa

Trots erbjudanden om extra ersättning lyckades sjukhusen förra året inte få ihop sommarbemanningen och regionens politiker öppnade då upp för ytterligare en bonus. Sjukhuspersonal som tog semester under sista veckorna i juni tillsammans med första veckan i september fick då 15 000 kronor extra före skatt.

– Det finns inget beslut om att ge samma erbjudande i år, men vi är mitt uppe i planeringen och alla vet att förutsättningarna kan ändras utifrån hur pandemin utvecklas, säger Cristine Karlsson.

Men Vårdförbundet Hallands ordförande menar att medarbetarna mer än någonsin behöver sin semester och säger att man kommer att arbeta för att alla ska få sina fyra veckor på sommaren.

– Jag tror inte heller det kommer att finnas samma intresse för att jobba extra pass. Man orkar helt enkelt inte, säger Margon Kamruddin.

Även vaccinationen måste bemannas

Erbjudandet riktar sig till samma yrkesgrupper som tidigare, det vill säga sjuksköterskor, barnmorskor, biomedicinska analytiker, undersköterskor, ambulanssjukvårdare, skötare och medicinska sekreterare.

Varje förvaltning och verksamhet beslutar dock själva om de vill använda sig av systemet, men Cristine Karlsson tror att ännu fler kommer att ha behov av det i år.

– Sjukhusen, ambulansen, röntgen och psykiatrin brukar behöva det, men i år måste vi också ha ett välfungerande vaccinationsarbete, så det kan hända att även närsjukvårdens medarbetare berörs, säger hon.

ANNONS

Kostade regionen sex miljoner

Förra året lockades 285 medarbetare, 76 föräldralediga, och 152 pensionärer att jobba under semesterperioden. 71 medarbetare sköt också på sin semester till juni eller september. Totalt kostade detta regionen cirka sex miljoner kronor extra.

– Det är pengar som kan användas bättre, exempelvis till att höja lönerna. Det här är ingen framtidsmodell, säger Margot Kamruddin.

ANNONS