Hundratals operationer skjuts fram för att klara covidvården

Coronaläget i Halland påverkar nu sjukhusen markant. För att kunna utöka intensivvården tvingas Hallands sjukhus från och med måndag att stänga 8 av 24 operationssalar, vilket drabbar hundratals patienter.
– Vi måste hjälpas åt att stoppa smittspridningen, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

ANNONS
|

På torsdagsmorgonen vårdades 44 personer på Hallands sjukhus med pågående covid-19, vilket är en fördubbling jämfört med för en månad sedan. På fredagen hade antalet åtminstone tillfälligt sjunkit något.

– Vi har aldrig haft så många epidemivårdplatser tidigare. I Halmstad har vi nått maxnivån för hur mycket platser vi kan skapa och i Varberg ligger vi på näst högsta läget, berättar Carolina Samuelsson.

Måste skapa fler IVA-platser

Ett annat tecken på allvaret är att nio av covidpatienterna under veckan behövt intensivvård, vilket tangerar den tidigare högstanoteringen kring nyår.

– Vi har just nu en hundraprocentig beläggning på IVA och behöver utöka. Vi måste ju kunna erbjuda intensivvård även till andra patienter än covidsjuka. Från och med måndag öppnar vi ytterligare fyra platser och får då totalt 17 IVA-platser. Vi hoppas att vi ska klara oss med det, säger Carolina Samuelsson.

ANNONS

För att frigöra personal till den utökade intensivvården tvingas man dock dra ner på operationsverksamheten, där det finns medarbetare med rätt kompetens. Operationspersonal har nu med kort varsel fått veta att de måste flyttas över till IVA och även jobba kvällar och nätter.

150 personer i veckan drabbas

En vanlig vecka genomförs cirka 400 operationer på sjukhusen i Halmstad, Varberg och Kungsbacka. Att nu en tredjedel av salarna stängs innebär att minst 150 personer i veckan kommer att få besked om att deras ingrepp måste skjutas fram.

– Vi är verkligen ledsna över detta, men trycket på intensivvården gör att vi tvingas styra om resurserna. Det är tuffa besked som våra operationsplanerare nu behöver lämna till många, både för den som får beskedet och för den som måste lämna det, säger Carolina Samuelsson.

– Flera patienter har redan tidigare fått sina operationer framflyttade en gång, men alla kommer att erbjudas en ny tid så fort det är möjligt. Vi vädjar därför om att man inte ringer till mottagningarna med den typen av frågor. Verksamheten behöver inte den ytterligare belastningen.

Lägre andel äldre blir sjuka

Som tidningen beskrivit i flera artiklar har Halland länge varit hårt drabbat av coronasmittan i förhållande till sin folkmängd. Veckan mellan den 17 och 24 mars konstaterades 2 160 ytterligare nya covidfall. En liten tröst har varit att ökningen inte riktigt återspeglats i behovet av sjukhusvård, något som nu verkar ha ändrats.

ANNONS

– Att vaccinationen kommit igång märks så till vida att det är en lägre andel äldre som blir svårt sjuka. Däremot är det nu så många yngre som smittas och det är alltid en andel som blir så sjuka att de behöver sjukhusvård, säger Carolina Samuelsson.

LÄS MER:Hundratals operationer skjuts fram för att klara covidvården

Behöver fortsätta hålla ut

Sjukhuschefen beskriver ett tufft läge, som också påverkas av att pandemin nu är inne på sitt andra år:

– Vi måste ju klara detta, men många ute i verksamheterna är oerhört trötta och någonstans brister ju gummibandet, säger Carolina Samuelsson och fortsätter:

– Jag skulle vilja vädja till hallänningarna att fortsätta hålla ut, även om lusten att träffa vänner och åka på resor är stark. Vi måste hjälpas åt att stoppa smittspridningen.

ANNONS