Prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till middag på Stockholms slott 2017. (Arkivbild.)
Prinsessan Sofia och prins Carl Philip anländer till middag på Stockholms slott 2017. (Arkivbild.) Bild: Claudio Bresciani/TT

Hovexperten: Det är en historisk födsel

Prins Carl Philips och prinsessan Sofias tredje son blir historisk. Han är det första barnet i kungafamiljen som inte föds som en del av kungahuset.
– Det här sker i hela Europa. Det svenska kungahuset är faktiskt sist ut i Norden, säger hovexperten Sara Ericsson.

ANNONS
|

Den nyfödde pojken är prins Carl Philips och prinsessan Sofies tredje barn. Han är dock den förste i kungafamiljen som inte föds in i det kungliga huset. Detta sedan kungen tog beslut 2019 om att skära ner på hur många som ska vara en del av kungafamiljens officiella del.

– Hans båda bröder föddes in i det kungliga huset, men i oktober 2019 blev de alltså av med sina kungliga höghetstitlar. Detsamma gäller prinsessan Madeleines barn, säger hovexperten Sara Ericsson.

Vad innebär det här för kungens nya barnbarn?

– Det innebär att direkt från det att han ser dagens ljus så ses han som en privatperson i större utsträckning än när hans bröder föddes. Tidigare föddes kungabarnen in i en roll som de inte valt, men som förstås också innebar en stor trygghet i och med apanaget.

ANNONS

LÄS MER:Prins Carl Philip och prinsessan Sofia har fått barn

LÄS MER:Statsministern gratulerar till nye prinsen

Harrys och Meghans sorti en del av samma trend

Kungahusets årliga statliga anslag – apanaget – går till kungen, som sedan fördelar pengarna mellan de arbetande kungligheterna. Ju fler medlemmar i kungahuset, desto fler som ska dela på kakan.

Blir kungahuset billigare nu?

– Nej, det blir det inte. Vi ställde frågan om apanaget skulle minskas när beslutet kom, men det är lika stort som tidigare.

Sara Ericsson, hovexpert.
Sara Ericsson, hovexpert. Bild: Magnus Sandberg

Sara Ericsson tycker att det är bra att kungen har slimmat till kungahuset. Det är en del av en moderniseringsprocess som sker i nästan alla europeiska kungahus.

– Både Danmark och Norge har gjort det här tidigare. En annan del av samma trend är exempelvis när Harry och Meghan lämnar det brittiska kungahuset. Förr användes kungligheter för att sköta diplomatin mellan länder, i dag behövs inte det och då kan man smalna av kungahusen.

Kungen vill att det ska fördelas rättvist mellan barnbarnen.

Dessutom tenderar de kungliga familjerna att bli väldigt stora. I Storbritannien har drottning Elisabeth nu tio barnbarnsbarn, i Danmark finns åtta barnbarn till drottning Margrethe och den nyfödde pojken är den svenske kungens åttonde barnbarn.

– En viktig del med detta är att se till att behålla allmänhetens förtroende för kungahuset. Blir det för brett och luddigt så minskar förtroendet. I och med det här så blir det tydligt vad som gäller, vad man kan förvänta sig och av vem och vilka som ska dela på apanaget.

ANNONS

LÄS MER:Kungens barnbarn lämnar kungahuset

LÄS MER:Här är kungafamiljens aktieportfölj

Du får inte bedriva egen verksamhet som kunglig

Som medlem i kungahuset får du till exempel inte bedriva egen verksamhet, utan du förväntas arbeta med kunglig representation. Men där räknas alltså inte prins Carl Philips och prinsessan Madeleines barn in längre.

– Men man kallar dem fortfarande för prins och prinsessa. De har också sina hertigdömen kvar, men ingen formell titel med tillhörande krav.

På söndag ska kungen hålla en konselj. Då brukar man informera om det nyfödda barnets namn, titel och eventuellt hertigdöme. Enligt Sara Ericsson är det troligt att även det nya barnen får prinstitel och ett hertigdöme.

– Kungen vill att det ska fördelas rättvist mellan barnbarnen. Jag hoppas på att han blir hertig av Närke eller Västmanland, för jag är från Nora själv.

Vad tippar du att han får för namn då?

– Det där är svårt. Carl Philip och Sofia har inte gått på traditionella kunganamn tidigare, så jag gissar på Jakob. Carl Philip hyste en enorm kärlek till prins Bertil, så det ligger också högt på bettinglistan. Och han kommer säkert få ett mellannamn med koppling till kungen.

comments

Kommentarer

Vad tycker du?

Här nedan kan du kommentera artikeln via tjänsten Ifrågasätt. Märk väl att du behöver skapa ett konto och logga in först. Tänk på att hålla god ton och att inte byta ämne. Visa respekt för andra skribenter och berörda personer i artikeln. Inlägg som bedöms som olämpliga kommer att tas bort och GP förbehåller sig rätten att använda kommentarer i redaktionellt innehåll.

ANNONS