Varbergs skoföretag och Gekås har tappar massor i omsättning och toppar nu listan över de företag som fått mest i omställningsstöd från staten.
Varbergs skoföretag och Gekås har tappar massor i omsättning och toppar nu listan över de företag som fått mest i omställningsstöd från staten. Bild: Marie Hebelius Svahn

Nilson Group och Gekås toppar bidragslistan

Företagen i HN-land har hittills fått ut 100 miljoner kronor i omställningsstöd. Skojätten Nilson Group toppar med 27,1 miljoner kronor. Gekås ligger tvåa med 20,5 miljoner kronor.

ANNONS
|

– Det är välbehövligt, men täcker inte vårt tapp på långa vägar, säger Patrik Levin, vd för varuhuset i Ullared.

Gekås omsatte 4,6 miljarder kronor 2019 och har förlorat mellan 1,3 och 1,5 miljarder kronor under pandemin. Bara under november-december sjönk omsättningen med mer än 50 procent. Statliga ersättningar för korttidspermitteringar har dock gjort att företaget sluppit säga upp folk. Säsongsjobben blir dock inte lika många som vanligt vilket slår extra hårt mot de ungdomar som brukar jobba på Gekås under sommaren.

Men även andra branscher än detaljhandeln är påverkade. I listan finns till exempel fordonsföretaget AKWEL i Varberg som drabbades när bilfabrikerna stängde förra våren. Företaget har fått ut 3,3 miljoner kronor i omställningsstöd.

ANNONS

Olika regler för olika månader

Omställningsstödet är indelat i olika perioder och började gälla i mars förra året. De företag som tappat omsättning jämfört med 2019 kan söka. Olika regler gäller för olika perioder och tappet måste bero på pandemin. Många företag har fått vänta i månader på stöd eftersom ett beslut i EU-kommissionen krävdes för att ens få söka. Kommissionen har nu gett klartecken och skatteverket fattar besluten löpande.

Den senaste sökperioden omfattar tre perioder från augusti till och med februari. De företag som har rätt till stöd kommer att få ersättning för mellan 70–90 procent av sina icke täckta fasta kostnader. Maxbeloppet är 97 miljoner kronor per företag. Regeringen har aviserat en förlängning för mars-april. Men även där måste EU-kommissionen ge klartecken eftersom stödet är ett statsbidrag.

Detaljhandeln fått mest

Skatteverkets tio i topp-lista här intill visar de företag med säte i Varberg eller Falkenberg som hittills fått mest i omställningsstöd från mars förra året till och med februari i år. Siffrorna är en ögonblicksbild eftersom nya beslut rullar in dag för dag.

– Det finns ingen kö. Över 90 procent av ansökningarna gås igenom maskinellt och besluten är automatiserade, berättar Eva Bodén på skatteverket.

Men företagen kan få avslag. De tre viktigaste skälen är:

ANNONS

1: Att företaget gjort aktieutdelningar till sina ägare.

2: Att man gjort avdrag för kostnader som inte stöds i lagen.

3: Att man blåst upp sin omsättning för 2019. Det avslöjas i deklarationen.

– Men dessa felaktigheter är få, säger Eva Bodén.

Varken Gekås eller Skoföretaget Nilson Group har sökt stöd för samtliga perioder. Skoföretaget har fått mest - 27,1 miljoner kronor.

– Vi hankar oss fram och är tacksamma för de stöd vi fått, säger ägaren och vd:n Magnus Nilsson. Det är ett elände för oss när folk inte går ut och handlar. Utan permitteringsstödet hade vi tvingats varsla mycket hårdare.

– Företaget har visserligen ett eget kapital, men det är bundet i bland annat varulager, fortsätter han. Det är likviditeten som är dålig.

Stänger 50 butiker

Nilson Group har både korttidspermitterat och även sagt upp personal. Butikerna i Stockholm och Göteborg är värst drabbade, liksom dem vid gränsen Sverige-Norge. Nilson Group tvingas därför successivt lägga ner ett 50-tal butiker med namnet Nilson Shoes. I stället ska man inrikta sig på lågprisbutikerna Skopunkten och Din sko.

Läs mer om det här.

Scorett ligger på tredje plats med 9,3 miljoner i omställningsstöd. Skoföretaget kommer att göra ett betydligt sämre resultat än tidigare år. Hittills har man tvingats stänga ett tiotal butiker i landet.

ANNONS

– På något sätt kommer vi att överleva och vi är tacksamma för de stöd vi får även om det på intet sätt är nog, säger ägaren och vd:n Peter Blomquist.

Fakta: Tio i topp

1. Nilson Group AB, Varberg, 27 130 440 kronor.

2. Gekås Ullared AB, Falkenberg, 20 500 225 kronor.

3. Scorett Footwear AB, Varberg, 9 281 620 kronor.

4. Varbergs Kusthotell AB, Varberg, 4 430 062 kronor.

5. AKWEL Sweden AB, Varberg, 3 376 868 kronor.

6. HPG Sverige AB, Falkenberg, 2 061 343 kronor.

7. Marenor Varberg AB, Varberg, 1 673 957 kronor.

8. Varbergs stadshotell & Asia spa AB, Varberg, 1 555 766 kronor.

9. Arken konferenscenter AB, Varberg, 1 417 056 kronor.

10. Vagabond International AB, Varberg 1 371 734 kronor.

Totalt: 71 125 114 kronor.

Källa: Skatteverket. Företagen är placerade där de har sitt säte.

LÄS MER:Gekås vd Patrik Levin om nya jobbet i coronakrisen

LÄS MER:Nilson Group stänger ett 50-tal skobutiker

LÄS MER:Nilson Group och Scorett ser ut att gå mörk tid till mötes

LÄS MER:225 företag har fått omställningsstöd i Halland

ANNONS