Omstridd tant ska avtäckas

Sällan har en dam i brons väckt sådana känslor. På söndag skrivs nästa kapitel om den omdebatterade statyn "Med handväskan som vapen".

ANNONS
|

På söndag firas "Handväskans dag". Då ska Varbergs kanskemest omdebatterade staty avtäckas och officiellt införlivas i Hallands Kulturhistoriska museums samlingar.

– Vi är glada för gåvan. Vi hade inte kunnat förvärva den statyn själva, säger museichef Curry Heimann.

Konstverket kommer på sikt att ingå i någon form av vandringsutställning.

– Vi har inte räknat med detta inför årets utställningar så först kommer vi att satsa på en vandringsutställning. Vi jobbar med ett utställningskoncept om civilmotstånd och hur man ställer sig till de antidemokratiska krafterna i samhället, säger museichefen som menar att statyn och den tillhörande debatten är av nationellt intresse.

ANNONS

Första anhalt, och platsen för invigningen på söndag, blir dock Villa Wäring – jugendvillan som ägs av statyns donator, hotellägaren Lasse Diding.

Medverkar på söndag gör förutom Curry Heimann även landshövdingen Lena Sommestad och kommunalrådet Jana Nilsson.

"Det spektaklet börjar klockan 13", skriver Lasse Diding på sin Facebook-sida där han även bjuder in alla att ta med en fikafylld handväska.

Väsktanten – detta har hänt

  • 1985, 13 april – Pressfotografen Hans Runesson tar ett foto av en kvinna som går till attack mot en demonstrant för Nordiska rikspartiet i Växjö med sin handväska. Fotot utsågs till årets bild samma år och röstades under 90-talet fram som århundradets bästa bild av tidskriften VI och Svensk fotohistorisk förening.
  • Konstnären Susanna Arwin skapar en bronsstaty med inspiration från fotot och händelsen. Tanken var att statyn skulle bli ett minnesmärke över civilkurage i Växjö. Statyn är en del av hennes pågående konstprojekt "Den svenska tanten" som påbörjades redan i mitten av 90-talet.
  • I P4-dokumentären "Tanten med väskan" berättar anhöriga till kvinnan på fotot, då 38-åriga Danuta Danielsson, hur hon aldrig ville tala om bilden och om hur hon senare ångrade tilltaget. Kvinnan självdog 1988, 41 år gammal.
  • Kultur och fritidsnämnden i Växjö beslutar att inte köpa in statyn "Med handväskan som vapen", bland annat av respekt för Danuta Danielssons anhöriga.
  • I september 2015 berättar Lasse Diding att han har köpt konstverket och vill skänka det till Varbergs kommun. Han uppger att han betalat "hundratusentals kronor" för verket som han gärna ville se i Brunnsparken eller Engelska parken.
  • Debatten som följeri Varberg hör till de mest omfattande och seglivade på senare tid. Våldsbejakande och respektlöst mot kvinnans anhöriga, tyckermotståndarna. En slagkraftig symbol mot antidemokratiska krafter, tyckerpåhejarna.
  • En oenig kultur- och fritidsnämnd tackar nej till gåvan med röstsiffrorna 6-5. Bara S och MP röstarför att ta emot gåvan. "En del tycker att statyn är våldsbejakande. Jag tycker att den uttrycker en kvinnas ilska och vanmakt. Den svåraste punkten för mig har varit kvinnans anhöriga", förklararkultur- och fritidsnämndens ordförande Christofer Bergenblock efter beslutet i april 2016.
  • Diding riktarefter nederlaget samma erbjudande till Hallands Kulturhistoriska museum som tackarja. "Synd att Varberg tackade nej till den, statyn fick hela Sverige att diskutera. Det är en värdefull skulptur för Varberg och museet", sägermuseichef Curry Heimann till HN sommaren 2016.
  • På söndag avtäcks den i Villa Wärings trädgård.
ANNONS