Överraskade. I mitten Ann och Jonas Rydholm. Till vänster och höger om dem Anita A´son-Strandahl och Leif Persson från Styrelseakademien.
Överraskade. I mitten Ann och Jonas Rydholm. Till vänster och höger om dem Anita A´son-Strandahl och Leif Persson från Styrelseakademien. Bild: Varbergsgalan

Taiga får priset Årets styrelse

Jonas Rydholm äger Taiga, hans fru Ann är vd. Vid sin sida har paret två externa ledamöter med mångårig erfarenhet från svenskt näringsliv. Det upplägget gör Taiga till Årets styrelse.

ANNONS
|

Familjeföretaget Taiga tillverkar och säljer kläder för yrkespersoner som arbetar utomhus oavsett väder. De säljer bland annat till specialstyrkor som försvaret, polisen, ambulanssjukvården och fjällräddningen. Hälften av försäljningen går på export.

Gör kläder för tufft väder.
Gör kläder för tufft väder. Bild: Varbergsgalan

Förra årets Varbergsgala ställdes in på grund av pandemin. Den digitala ersättaren är inriktad på vinnarna i nio olika prisklasser och presenteras de kommande veckorna. Först ut är Årets styrelse, kategorin är ny för i år, delas ut av Styrelseakademien och riktar sig till ägarledda företag.

– De kom hit och överraskade oss med ballonger och blåste i visselpipor. Fantastiskt! berättar Ann Rydholm.

Motiveringen lyder:

”Företaget utgör ett gott exempel på hur man genom kvalitativt styrelsearbete och tillsättande av extern styrelsekompetens kan skapa och utveckla ett lokalt företag till en global aktör på en nischad marknad. Och med en snart 40-årig tradition inte bara behålla utan även växa och leda produktutvecklingen på en extremt kvalitetskrävande marknad. Ägarna har länge arbetat aktivt genom sin styrelse för att säkra företagets framtid och skapa hållbar tillväxt för verksamheten och därmed även ett växande Varberg. Företaget är en visionär föregångare inom konfektionsindustrin sedan 1982, som arbetat aktivt genom sin styrelse, vilket gjort skillnad sedan 1990-talet.”

ANNONS

Styrelseakademien gillar alltså externa personer i styrelsen.

– Det är mer ovanligt än vanligt att familjeföretag har det, säger ordförande Anita A´son-Strandahl.

– Det är friskare och sundare. Företagaren får dessutom en större investeringsvilja om den bollar med någon som har erfarenhet från olika håll.

Erfarna gamla chefer

För Taiga har det varit ett faktum sedan 1990-talet. Ordförande Bert Inerup är bland annat före detta vd för Almi Halland. Björn Engberg har varit vd för Team Sportia. Båda har varit chefer på Monark och båda är 70 plus.

– De är med sina erfarenheter vårt bollplank, förklarar Ann Rydholm. Det gör att jag och Jonas inte kan sitta hemma vid köksbordet och bestämma allt själva. Med dem i styrelsen kan till exempel mina strategiska planer och idéer som vd ifrågasättas.

– De har varit oerhört viktiga under hela uppbyggnaden av Taiga, säger Jonas Rydholm.

Taiga grundades 1982 av Jonas Rydholms far, Paul Rydholm. Sonen äger i dag samtliga aktier i bolaget som omsatte drygt 120 miljoner kronor det senaste räkenskapsåret.

Hur har pandemin påverkat Taiga?

– Vi har korttidspermitterat vår personal och har inte kunnat möta våra kunder fysiskt. I vanliga fall reser vi mycket. Men vi har kunnat leverera våra varor och har inte tappat några avtal, svarar Ann Rydholm.

ANNONS

På fredag offentliggörs Årets unga företagare som presenteras här på hn.se och på Varbergsgalans Facebooksida klockan 19.00.

LÄS MER:Dags för Varbergsgalan i digital tappning

LÄS MER:Taiga vann pris för ambitiöst miljöarbete

ANNONS