Vi tror inte samverkan gynnas av att lägga tid på skriverier som skapar otrygghet och får vår hårt arbetande personal att tappa sugen, skriver Mikaela Waltersson (M), Helene Andersson (C), Benny Strandberg (KD) och Tommy Rydfeldt (L).
Vi tror inte samverkan gynnas av att lägga tid på skriverier som skapar otrygghet och får vår hårt arbetande personal att tappa sugen, skriver Mikaela Waltersson (M), Helene Andersson (C), Benny Strandberg (KD) och Tommy Rydfeldt (L).

Vi vaccinerar nu i högre takt än vi får vaccin

Vi tar det politiska ansvaret för vad som ska göras.

ANNONS
LocationHalland||

Ledande socialdemokrater inom länet talar varmt om samling och samarbete kring pågående vaccinering. Politikens arbete startade efter helgerna, den 8 januari, med vårt första möte inom regionens ledning, majoritet och opposition, en information om vaccinationsläget. Där fanns alla möjligheter att framföra synpunkter eller föreslå förändringar i regionens strategi. Ingen hade något att erinra mot redovisning och strategi, varken då eller vid senare tillfällen. Tvärtom! Debattinlägget förvånar oss, minst sagt.

Inlägget väcker många frågor. Vem vänder sig debattörerna till? Är det en utsträckt hand för samarbete? Är det för att skrämma upp patienter? Är det för att knäcka redan hårt arbetande personal? Vi förstår inte syftet.

ANNONS

Som politisk ledning vill vi med detta svar rikta oss till regionens invånare och våra anställda: Vi tar det politiska ansvaret för vad som skall göras. Våra tjänstemän har vårt fulla förtroende att arbeta med hur detta skall ske. Vi tror inte samverkan gynnas av att lägga tid på skriverier som skapar otrygghet och får vår hårt arbetande personal att tappa sugen. Låt oss ta vara på de tillfällen som ges för att tillsammans påverka vårt gemensamma arbete.

Vaccinering mot covid-19 är vår just nu mest prioriterade fråga och ett mycket viktigt verktyg i kampen mot pandemin. Vi delar uppfattningen om att vi ska genomföra vaccinationen så säkert och effektivt som möjligt, men låt oss inte glömma att det skall vara tryggt också.

Prioriteringsordningen för vaccinering som tagits fram av FHM och som vi följer, innebär att personer som löper störst risk att drabbas av svår sjukdom och död ska vaccineras allra först.

För oss är tryggheten för de som vaccineras en viktig del av kvaliteten, vilket innebär att varje individ ska ges möjlighet att ta ett välgrundat beslut och genomgå vaccination under ordnade former.

Genom att erbjuda våra äldsta inom kommunal omsorg vaccinering, i närvaro av redan känd personal i så hög utsträckning som möjligt, tror vi att vi ökar både tryggheten och förutsättningarna för dem att göra ett informerat val. Detta tillsammans med den osäkerhet som rått kring leveranser och förutsättningar för hantering av vaccinet i sig samt logistik, utbildning och att få igång systemet för uppföljning, innebar att vi som planerat startade vaccineringen i liten skala. Denna medvetna strategi gav organisationen möjlighet att göra justeringar för att kunna accelerera takten under förra veckan. Vår bestämda uppfattning är att ingen avvikande mening framkommit kring denna strategi, inte förrän i debattartikeln.

ANNONS

Just nu är vi en av få regioner som har uppföljningssystemet på plats. Vi har också högre kapacitet än vad leveranserna medger. Till och med förra veckan hade cirka 3 000 personer inom den första prioriteringsgruppen fått sina första doser. I slutet av denna vecka, ska alla som så önskar och som bor inom kommunens äldreboenden ha fått sina första doser.

Den förhållandevis långsamma starten kan man givetvis ha synpunkter på, men vi har stort förtroende för strategin och den enorma insats som gjorts och görs av väldigt många medarbetare inom ramen för pandemin och också i arbetet med vaccination.

Från alliansens sida ser vi att planeringen är ändamålsenlig och vi är övertygade om att vår roll är att stötta det arbete som görs snarare än driva på en debatt om antalet nålstick under den första av ungefär 26 veckors vaccinering.

Vaccinationsplaneringen följs regelbundet upp, bland annat via Regionstyrelsens arbetsutskott. Där är oppositionen varmt välkomna med synpunkter och bidrag. Samtliga ledamöter, har även framöver goda möjligheter att framföra synpunkter och på så sätt kunna påverka arbetet. Ta gärna vara på dessa tillfällen!

För Alliansen i Region Halland

Mikaela Waltersson (M)

Helene Andersson (C )

Benny Strandberg (KD)

ANNONS

Tommy Rydfeldt (L)

ANNONS