Så anpassar sig padelhallarna efter den nya pandemilagen

Den nya pandemilagens restriktioner för gym- och idrottsanläggningar påverkar den populära sporten padel. HN kontaktade några av Hallands anläggningar för att höra hur de ser på de nya föreskrifterna.

ANNONS
|

2020 går till historien inte bara som året då coronapandemin kom utan också som året då padel fullkomligt exploderade i popularitet i Sverige. I och med den nya pandemilagen, som trädde i kraft under söndagen, har padel hamnat på tapeten när flera ifrågasatt varför anläggningarna kan hålla öppet när andra idrotter tvingats pausa. Den nya lagen inför bland annat ett maxantal för besökare baserat på att varje person ska ha i genomsnitt tio kvadratmeter att röra sig på.

– Vi har från våras gjort insatser och följt rekommendationerna som funnits. Bland annat har vi styrt om i speltiderna så att varannan bana är tom för att minska trängsel. Vi har också stängt omklädningsrummen och spelarna får duscha hemma, säger Emil Olsson, delägare i Optimized Padel center i Varberg.

ANNONS

Trots att centret har en yta på 1000 kvadratmeter och i teorin kan ta emot upp till 100 besökare har man valt att begränsa antalet till 30.

– Vi har också pausat allt seriespel och skjutit upp evenemang. Vi har regeln att man ska komma högst tio minuter innan spel och åka direkt efter, säger Emil Olsson.

På FBG Padelcenter i Falkenberg har man begränsat till 40 personer på 1600 kvadratmeter och sedan i höstas också stoppat allt seriespel.

– Vi vill inte ha 150 personer i lokalen även om det tekniskt sett är möjligt. Det handlar respekt för sjukdomen, säger Rikard Holmén, delägare i FBG Padelcenter i Falkenberg.

Bokningarna för att spela padel fortsätter att komma in och både Rikard Holmén och Emil Olsson menar att det är en bra och säker sport att utöva under pandemin.

– Alla behöver röra på sig annars får vi ännu fler problem. Man spelar fyra, två är långt bort och den du spelar med är minst två meter ifrån dig om du inte spelar dumt. Man kan göra high-five med racket istället, säger Rikard Holmén.

Emil Olsson säger att han trots allt kan förstå att folk ifrågasätter aktiviteten.

– Rent krasst är det klart att man förstår. Andra får direktiv och måste stänga ner och det är klart de undrar varför någon annan kan ha öppet. Vi följer alla rekommendationer väldigt noga och om vi får till oss att det behövs åtgärder kommer vi att följa dem. Vi tar det dag för dag, säger han.

ANNONS
ANNONS