Så ska länsstyrelsen jobba för att se till att pandemilagen följs

Nu ska länsstyrelsen kontrollera att den tillfälliga covid-19-lagen följs. I Halland inleds arbetet med information och framöver kommer även fysiska tillsyner genomföras.

ANNONS
|

Länsstyrelsens uppdrag är att rikta tillsynen på områden där den bedöms göra mest nytta för att minska smittspridningen. I Halland har myndigheten därför gjort en kartläggning över vilka platser och verksamheter som bör prioriteras.

– Syftet är inte att straffa verksamheter utan det är att minska smittan helt enkelt. Och då gäller det i första hand att hjälpa näringsidkare, handeln och andra att bättre förstå vad detta innebär, säger Marcus Johansson, kommunikatör på länsstyrelsen i Halland.

LÄS MER:Så påverkas gymmen av den nya tillfälliga pandemilagen

”En ganska bra bild”

Områden som kommer att kontrolleras är bland annat gym- och sportanläggningar, badhus, handelsplatser, allmänna sammankomster och uthyrning av samlingslokaler.

Enligt länsråd Jörgen Peters så har myndigheten sedan tidigare en bra bild över vilka områden som nu bör prioriteras.

ANNONS

– Vi har en ganska bra bild över hur det ser ut i länet. Vi har jobbat med efterlevnaden av riktlinjerna ett tag så vi vet ju var det kan uppstå trängsel och vi kommer att satsa våra resurser där det gör mest nytta, säger han.

Kontroller görs senare i veckan

Arbetet med att sprida information inleddes redan under måndagen och senare i veckan kommer länsstyrelsen göra fysiska kontroller.

– Då kommer vi att besöka verksamheter som vi har informerat för att se om de har följt de här reglerna eller inte, säger Marcus Johansson.

Om en verksamhet inte följer lagen så kan länsstyrelsen utdöma vite eller fatta beslut om stängning. Men länsrådet hoppas inte att sådana åtgärder ska bli nödvändiga.

– Jag hoppas och tror att de allra flesta kommer att följa de här föreskrifterna, säger Jörgen Peters.

Den tillfälliga pandemilagen

Föreskrifterna gäller inomhuslokaler för gym- och idrottsanläggningar, badhus samt handelsplatser. Den som bedriver en sådan verksamhet blir bland annat skyldig att beräkna maxantalet besökare eller kunder som får vistas i lokalerna samtidigt, samt se till att antalet inte överskrids. Beräkningen görs utifrån att alla besökare ska kunna ha 10 kvadratmeter till sitt förfogande. Dessutom måste verksamheterna tydligt ange vid alla entréer hur många besökare som får vistas i lokalerna samtidigt.

Det ska erbjudas möjlighet att tvätta händerna, eller så ska det finnas handdesinfektion.

Vid privata sammankomster som till exempel i festlokaler, föreningslokaler och andra platser som hyrs ut införs genom den beslutade begränsningsförordningen en deltagargräns om max 8 personer.

Källa: Folkhälsomyndigheten och regeringen.se

ANNONS