Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus.
Carolina Samuelsson, sjukhuschef på Hallands sjukhus. Bild: Ciprian Gorga/Region Halland

Extremt tufft läge på Hallands sjukhus

Region Halland ser ingen avmattning av smittspridningen av coronaviruset i länet. Snarare tvärtom.
– Jag känner mig orolig, säger sjukhuschef Carolina Samuelsson.

ANNONS
|

Den gångna julhelgen innebar en kraftig belastning för den halländska vården. Sjukhuschef Carolina Samuelsson är minst sagt orolig över den rådande situationen.

– Vi har precis gått igenom smittläget i Halland som det ser ut just nu och sammanfattningsvis kan jag säga att det finns viss anledning till att vara dramatisk. Det finns inga tecken på att smittspridningen avmattas - snarare tvärtom. Jag känner mig orolig, säger hon.

I dagsläget vårdas nu över 40 personer för covid-19, varav tio personer behöver intensivvård. Antalet som behövde intensivvård den 28 december var sju personer.

– Jag har aldrig varit med om en så här lång period där intensivvården varit så belastad under så lång tid. Vi har mer patienter med covid-19 än vad vi någonsin haft och jag befarar att det kan bli ännu mer ansträngande de kommande veckorna.

ANNONS

Sjukhuset tog inte in patienter utifrån

Den senaste månaden har Halland tagit emot patienter från andra regioner. Men under julhelgen befann sig vården på bristningsgränsen och satte under en tid stopp för att ta emot ytterligare patienter.

– Under delar av julhelgen var vi på gränsen att själva behöva be om hjälp från andra regioner. Läget är något bättre nu men vi fick under en period akutinkalla ytterligare medarbetare, säger Carolina Samuelsson.

På grund av den höga belastningen har sjukhuset behövt göra tuffare prioriteringar. Det kan till exempel handla om att patienter under en och samma sjukhusvistelse behöver byta avdelning eller till och med flyttas till en annan ort. Personalen jobbar mycket övertid och precis som tidigare har medarbetare behövt byta arbetsplatser eller jobba på flera arbetsplatser med kort varsel.

– Vi är ett starkt sjukvårdssystem och vi kan lägga in fler växlar. Men på totalen är det inte bra för medarbetarna som jobbar mycket övertid. Det blir en väldig ansträngning och även om man går hem så är man kvar i tankarna och funderar på hur det går för kollegorna och patienterna. Sannolikheten är att vi kommer vara i det här läget några veckor framöver och då finns det risk att bufferten börjar ta slut. Om det skulle hända en stor trafikolycka eller en annan oönskad hälsosituation så är vi mer sårbara nu.

ANNONS

Vården har mer kunskap om covid-19 i dag

Carolina Samuelsson poängterar att det som är bättre i dag, jämfört med första vågen, är att vården vet mer om covid-19. De har bättre kunskaper om när och hur behandling och omvårdnad gör mest nytta. Dessutom finns det god tillgång till skyddsutrustning som till viss del har dämpat den oro som fanns hos personalen i våras. Men hon är bekymrad över de närmsta veckorna.

– Det är inte över i Halland. Hur utvecklingen blir är helt avhängig på de enskilda valen hos varje individ.

Klarar ni ett mer ansträngt läge?

– Vi måste klara ett mer ansträngt läge för det är sannolikt att det blir det. Jag skulle gärna vilja se stabila data som visar på att vi är på en platå och att smittan mattas av. Jag vill se slutet på andra vågen - men det gör jag inte just nu.

ANNONS